Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya

GUIA PER A DOCENTS

Tens un o una alumne amb càncer?

Des del nostre coneixement i experiència pràctica us proposem una guia que ofereix pautes i orientacions per afrontar el nou repte que se us presenta.

La guia que presentem des de l’AFANOC pretén ser un suport pràctic per als equips docents que tenen un o una alumna amb càncer a l’aula, per tal d’afrontar amb tranquil·litat i realisme aquest nou repte, donant-hi una resposta la més adequada possible.

nens guia docents

Pensem que l’educació i el desenvolupament social i emocional d’aquests infants i adolescents s’ha de continuar mantenint i garantint durant tot el procés de la malaltia. La participació activa de tots els agents implicats en el seu dia a dia, n’afavorirà el seu desenvolupament integral.

Davant d’aquesta nova i estressant situació, a banda dels recursos propis per poder-la afrontar, en molts moments caldrà plantejar dubtes, expressar emocions complexes, compartir pors o angoixes, amb relació a tot el que està passant: com tractar el fill/a malalt; com manejar la informació amb la resta de fills i família; com viure aquesta difícil experiència amb la parella i com a pares; quin paper ha de tenir l’escola o l’institut, etc.

Fem l’atenció directa a l’Hospital de Sant Joan de Déu i a la Casa dels Xuklis. Atenem totes les demandes que ens arriben, sempre en coordinació amb els equips de referència tractants.

Si vols fer-nos les teves aportacions sobre la guia, escriu-nos!

Us podem oferir assessorament i xerrades de sensibilització contactant a suportemocional@afanoc.org.

detall docents

Donem Veu a les Protagonistes

Feu clic sobre la imatge o el nom per veure’n (youtube) el seu testimoni.

Us presentem propostes didàctiques per parlar amb el grup-classe sobre la realitat del càncer infantil

EDUCACIÓ INFANTIL I CICLE INICIAL

CICLE MITJÀ
I SUPERIOR

ED. SECUNDÀRIA I ED. NO OBLIGATÒRIA

Des de l’equip volem expressar el nostre agraïment a:

Dr. Lucas Moreno, cap del Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques de l’Hospital MaternoInfantil Vall d’Hebron, per aportar-nos part dels seus coneixements mèdics i la seva visió integral de la salut

Francina Martí, presidenta de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, per oferir-nos el seu suport.

Montse Díez per ajudar-nos a reactivar, amb energia, aquest projecte – Laura Roca per les seves aportacions lingüístiques – Equip de docents d’Atenció Educativa Domiciliària del Consorci d’Educació de Barcelona i del Departament d’Eduacació de la Generalitat de Catalunya, per compartir-nos l’experiència del seu dia a dia – Institut Municipal d’Educació de Barcelona pel seu recolzament – Amb la col·laboració i revisió del Departament d’Educació.

Amb la col·laboració i revisió del Departament d’Eduacació de la Generalitat de Catalunya.

Il·lustracions: Dàlia Adillon

Disseny i maquetació: Dada Comunicació

Dades de la publicació: 1ª edició: Barcelona 2021

DESCARREGA LA GUIA DE MESTRES


BARCELONA

L’associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC) va ser constituïda el 1987 per un grup de mares i pares que van veure la necessitat d’unir-se per treballar en la millora de la qualitat de vida de tots aquests nens i nenes i incidir en totes les necessitats i desconeixement que envoltaven el càncer infantil.

LLEIDA

La Delegació de Lleida va obrir les seves portes al 2013 i té com a objectiu donar resposta i cobrir totes les necessitats de les famílies que tenen fills/es malalts de càncer de les terres de Lleida per tal de millorar la seva qualitat de vida.

TARRAGONA

Des de l’any 2004 i a petició d’un grup de pares i mares, AFANOC té oberta una seu a Tarragona per tal de cobrir les mancances en serveis i instal·lacions i donar resposta a les necessitats concretes dels infants i adolescents i les seves famílies en el mateix territori on viuen.