Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya

Els Xuklis

Qui són i perquè “Xuklis”

Un concepte d’acompanyament pels més petits.

Xukli és una paraula inventada que dona nom a un ésser màgic, petit, tímid i entremaliat que des de la seva innocència infantil acompanya infants i adolescents que passen pel procés oncològic.

El nom prové del verb català “xuclar” perquè la virtut d’aquest ésser és “xuclar” tots els mals rotllos que genera la malaltia dins l’entorn familiar. Es diu que l’AFANOC els va descobrir a les plantes d’oncologia pediàtrica dels hospitals, on s’amagaven darrer les portes i a sota els llits dels infants i va decidir fer-los una casa.

Escrivim el seu nom amb “K” per dotar-lo de personalitat pròpia i perquè la lletra “K” que en l’alfabet egipci* significa “ma”. Donar la mà és símbol d’acompanyament.

Roser Capdevilla, la mare dels Xuklis.

Xukli ciclista
Xukli castanyera
Xukli cireres

BARCELONA

L’associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC) va ser constituïda el 1987 per un grup de mares i pares que van veure la necessitat d’unir-se per treballar en la millora de la qualitat de vida de tots aquests nens i nenes i incidir en totes les necessitats i desconeixement que envoltaven el càncer infantil.

LLEIDA

La Delegació de Lleida va obrir les seves portes al 2013 i té com a objectiu donar resposta i cobrir totes les necessitats de les famílies que tenen fills/es malalts de càncer de les terres de Lleida per tal de millorar la seva qualitat de vida.

TARRAGONA

Des de l’any 2004 i a petició d’un grup de pares i mares, AFANOC té oberta una seu a Tarragona per tal de cobrir les mancances en serveis i instal·lacions i donar resposta a les necessitats concretes dels infants i adolescents i les seves famílies en el mateix territori on viuen.

DESCARREGA LA GUIA DE MESTRES