Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya

ACTIVITATS SOCIOEDUCATIVES

Activitats Socioeducatives

Oferim propostes d’oci adaptat i espais de trobada entre iguals 

Colònies i estades d’estiu

Fora del context hospitalari, l’AFANOC organitza, des de ja fa molts anys, les seves colònies d’estiu. Aquestes permeten un espai de trobada entre iguals, en el que es realitzen dinàmiques que els permeten créixer com a persones i adquirir habilitats personals i socials, de relació, reflexió, convivència… tot això es realitza a l’aire lliure, en un entorn natural i amb propostes adequades a aquest col·lectiu, fet que també normalitza la realitat del càncer infantil.

Després de llargs períodes de tractaments mèdics, les colònies són, per a molts infants, el primer moment de relació i convivència entre iguals, amb d’altres infants que han viscut la mateixa malaltia. També són el primer espai de temps prolongat sense el pare, la mare o la seva figura adulta de referència i això els dota d’autonomia en un entorn segur i amb un programa d’oci totalment adaptat a la seva realitat.
Aquestes colònies estan dirigides a infants i adolescents que han tingut càncer i també als seus germans i germanes, tenint en compte que aquests també viuen de primera mà els efectes de la malaltia, sentint-se allunyats del seu germà o germana durant el període d’hospitalització i tenint la necessitat de disposar d’un espai on poder-se relacionar amb ell (i d’altres infants) a través del joc i la normalització del càncer i els efectes o seqüeles que n’hagin pogut sorgir.

Aquests motius fan que les colònies siguin un espai tant positiu per aquests infants amb noves emocions, nous reptes, nous rols i noves amistats.
Les colònies d’estiu es realitzen amb infants de 6 a 13 anys i des del 2020 també es proposen les estades de joves dirigides a adolescents i joves que formen part del Grup de Joves de l’AFANOC i que tenen edats compreses entre els 14 i els 21 anys.

Sortides familiars

Davant de la necessitat de disposar d’espais de trobada entre iguals i oferir propostes d’oci adaptat, l’AFANOC organitza de forma continuada diverses activitats i sortides de caràcter familiar.

Aquest programa té com a finalitat la vinculació entre famílies que han viscut la realitat del càncer infantil i que, per tant, han compartit vivències similars. El fet de vincular-se amb el grup d’iguals les fa disposar d’un nou agent de socialització amb el que compartir les vivències que tenen en comú i per tant, les ajuda a sentir-se acompanyades i recolzades.

D’altra banda, entre infants i adolescents també es generen relacions d’iguals i es fomenta el joc en equip i l’intercanvi. A nivell lúdic, en aquestes sortides se’ls permet, després de llargs períodes d’ingrés hospitalari o de limitació en el temps lliure, el descobrir noves motivacions, aficions i hobbies.

A més, es fomenta la vinculació, no només entre famílies sinó també amb aquestes famílies i l’entitat.

Trobades i Grups de Famílies

També es porten a terme les Trobades i Grups de famílies dirigides als pares, mares o cuidadors/es, on es comparteix l’experiència viscuda amb altres famílies que tenen o han tingut un fill/a amb diagnòstic de càncer. Des de l’AFANOC considerem que és necessari facilitar un temps per poder cuidar-se, oferint un espai a totes les famílies fora del context hospitalari. En ocasions s’hi realitzen tallers, art teràpia i altres activitats pensades entre tot el grup, i en altres ocasions es debat sobre temes d’interès. Les trobades tenen també l’objectiu de promoure la participació de les famílies en els projectes de l’entitat.

Tallers, celebracions i propostes culturals

Destacades experiències d’hospitals d’arreu del món i la nostra pròpia, ens demostren que la incorporació d’activitats fonamentades en el joc, el lleure, l’estimulació i l’educació augmenten considerablement la qualitat de vida i l’autoestima dels infants i adolescents durant els ingressos hospitalaris o durant els llargs períodes de temps que passen a casa. 

En aquest sentit i amb l’objectiu de fer possible estones de bon humor, somriures, sorpresa i fantasia es realitzen algunes activitats i tallers puntuals i altres activitats setmanals de música, conta-contes, tallers de manualitats o creativitat al Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques de la Vall d’Hebron i a la Casa dels Xuklis. 

A més a més, considerem important mantenir cert vincle amb tot allò que passa fora de l’hospital o la Casa dels Xuklis. Per aquest motiu, fem possible la celebració de les festes populars i els aniversaris dels infants i adolescents. 

A les seus de l’AFANOC es realitzen trobades per a les famílies celebrant festivitats típiques com el Sant Jordi, la Castanyada i la celebració de Nadal. 

S’ofereixen també a les famílies entrades per a activitats lúdiques i culturals de forma general a mida que arriben a l’entitat.

BARCELONA

L’associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC) va ser constituïda el 1987 per un grup de mares i pares que van veure la necessitat d’unir-se per treballar en la millora de la qualitat de vida de tots aquests nens i nenes i incidir en totes les necessitats i desconeixement que envoltaven el càncer infantil.

LLEIDA

La Delegació de Lleida va obrir les seves portes al 2013 i té com a objectiu donar resposta i cobrir totes les necessitats de les famílies que tenen fills/es malalts de càncer de les terres de Lleida per tal de millorar la seva qualitat de vida.

TARRAGONA

Des de l’any 2004 i a petició d’un grup de pares i mares, AFANOC té oberta una seu a Tarragona per tal de cobrir les mancances en serveis i instal·lacions i donar resposta a les necessitats concretes dels infants i adolescents i les seves famílies en el mateix territori on viuen.

DESCARREGA LA GUIA DE MESTRES