Els Inicis
L’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya neix l’any 1987 arran de l’experiència vital d’un grup de pares i mares
Varen ser famílies que es van trobar amb la situació de tenir els seus fills o filles ingressats a l’hospital amb diagnòstic de càncer. Allò els va fer detectar moltes mancances que existien aleshores. Necessitats específiques derivades d’aquest diagnòstic que van fer que s’organitzessin per cercar solucions i trobar respostes que milloressin aquest procés. Al llarg d’aquests anys, l’entitat s’ha professionalitzat i ha posat en marxa programes i serveis destinats a millorar la qualitat de vida i la salut psicosocial de tots aquests infants i adolescents i les seves famílies.
El 1988, l’entitat va ser registrada com a Associació no lucrativa amb el nº 9846 al Registre d’entitats jurídiques del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya.
L’AFANOC ha desenvolupat des de la seva creació una important tasca en àmbits molt diversos al voltant de les necessitats que tenen les famílies quan un infant és diagnosticat de càncer. Necessitats molt diverses que afecten tant al nen o la nena com als pares, mares, germans i germanes, amics, l’escola…
La realitat que es van trobar el 1987 no es corresponia amb les necessitats que es generaven amb aquesta malaltia de llarga durada i de pronòstic incert:
estades molt llargues en espais no preparats per als nens i nenes ni per als seus acompanyants, famílies desplaçades lluny de les seves cases sense lloc on dormir i reposar, cap suport psicològic per afrontar les diferents etapes del tractament, falta d’estímuls per als infants, absència de planificació per escolaritzar-los, manca d’informació de la malaltia…; en resum, les famílies se sentien sense cap ajuda ni suport.
En un principi els familiars van començar organitzant grups d’ajuda mútua, grups de dol, grups de recerca d’informació de la malaltia i va començar a consolidar-se un petit grup de voluntaris ben actius. A mesura que l’entitat s’anava consolidant i creixent es va veure la necessitat de professionalitzar l’Associació amb un equip multidisciplinari.
Durant tots aquests anys l’entitat ha posat en marxa programes i serveis amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida dels infants i adolescents amb càncer i les seves famílies i ha treballat en la millora de la salut psicosocial de totes aquestes.
Podem destacar algunes de les dates més significatives per a AFANOC al llarg d’aquests anys:
1992
El voluntariat d’AFANOC acompanya des de l’any 1992 als infants i adolescents amb càncer en tractament al Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques de l’Hospital de la Vall d’Hebron.
1998
AFANOC signa conveni el 1988 amb el Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques de l’Hospital Vall d’Hebron per realitzar activitats de voluntariat i altres programes de suport a les famílies en l’àmbit psicosocial.
2000
El 19 de maig de 2000 l’AFANOC és reconeguda com a Entitat Declarada d’Utilitat Pública amb número 79630 pel Ministerio del Interior en reconeixement de la seva tasca.
2001
L’any 2001 s’inicia la campanya de sensibilització “Posa’t la Gorra!” a Barcelona, amb la festa final al Parc Zoològic de Barcelona, la qual ha esdevingut una campanya plenament consolidada i ha donat a conèixer el càncer infantil i les seves repercussions a moltes poblacions de Catalunya.
2002
Un dels moments àlgids arriba quan l’AFANOC aconsegueix intervenir l’any 2002 en el disseny i l’adequació de la nova planta d’oncologia i hematologia de l’Hospital Maternoinfantil de la Vall d’Hebron, ja que va ser un reconeixement a la tasca realitzada fins al moment i una visualització de les seves idees i objectius.
2003
L’any 2003 es signa un nou conveni amb el Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques de l’Hospital de la Vall d’Hebron per vetllar pel bon funcionament de les sales de jocs, la coordinació del voluntariat, la implementació dels nostres programes i l’atenció emocional al personal sanitari implicat.
L’any 2003, la Conselleria de Sanitat de la Generalitat de Catalunya atorga la Placa Josep Trueta al mèrit sanitari. També signem un conveni amb l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol per donar suport a les famílies tractades en aquest hospital.
2004
Un altre moment important per a l’AFANOC és la creació d’una delegació a Tarragona l’any 2004 per atendre totes les famílies de la demarcació de Tarragona i Terres de l’Ebre. Aquest mateix any també s’inaugura la nova planta d’oncologia i hematologia de l’Hospital Maternoinfantil de la Vall Hebron.
2005
L’any 2005 se signa un primer conveni amb l’Hospital Sant Joan de Déu per la implementació a la Unitat d’Oncologia i Hematologia dels nostres programes (Atenció psicològica, atenció social, etc), per vetllar pel bon funcionament dels tallers i activitats que hi portem a terme i proporcionar atenció i suport emocional al personal sanitari implicat.
2006
Un altre pas molt important esdevé l’any 2006 quan la Diputació de Barcelona cedeix a l’AFANOC els terrenys per construir la Casa dels Xuklis i es constitueix la Fundació Privada Nenes i Nens amb Càncer, que serà l’encarregada de gestionar tot el procés.
Per un altre costat, el Departament de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat de Catalunya ens atorga el Premi Nacional del Voluntariat l’any 2006.
2009
El “Ministerio de Sanidad y Política Social” ens atorga el premi Estatal de Voluntariat Social l’any 2009.
L’any 2009 es realitza l’acte de la col·locació de la Primera Pedra de la Casa dels Xuklis.
Signem el 2009 un conveni de col·laboració amb l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona perquè AFANOC pugui portar a terme les seves activitats a l’hospital quan hi hagi una família amb tractament oncohematològic.
2011
L’any 2011 entra la primera família a la Casa dels Xuklis.
2013
La Seu de Lleida va obrir les seves portes al 2013 i té com a objectiu donar respostes i cobrir totes les necessitats de les famílies que tenen fills/es malalts de càncer de les terres de Lleida.
2015
L’any 2015, l’AFANOC inicia la remodelació de la planta d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques de l’Hospital de la Vall d’Hebron, començant pels espais lúdics i educatius i el despatx de l’associació.
2016
L’any 2016, la Generalitat de Catalunya atorga la Creu de Sant Jordi a l’AFANOC en reconeixement de tota la seva trajectòria.
2018
L’any 2018, proposada pel districte d’Horta- Guinardó, el Consell Plenari de l’Ajuntament decideix atorgar la medalla d’honor de la ciutat de Barcelona. La ciutat reconeix la vàlua de les entitats i persones que amb el seu esforç i treball, ajuden a construir una ciutat més humana i més amable.
2024
La Seu de Girona va obrir les seves portes al 2024 i té com a objectiu donar respostes i cobrir totes les necessitats de les famílies que tenen fills/es malalts de càncer de les terres de Girona.