Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya

Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya

Transformar quatre parets d’una habitació d’hospital en un espai de joc i alegria

El clown hospitalari crea un món imaginari en cada espai que visita amb l’objectiu de transformar l’angoixa, l’ansietat i la por

L’estada a l’hospital acostuma a ser una experiència estressant tant per a la família com per a l’infant o adolescent que està hospitalitzat, i és molt important oferir activitats que permetin trobar mecanismes i recursos que ajudin a rebaixar l’estrès des d’una vessant lúdica. Són activitats que ajuden a potenciar les relacions humanes, afectives i emocionals, molts cops amagades degut a les circumstàncies de la malaltia.

Els i les pallasses d’hospital transformen les quatre parets d’una habitació o d’una sala d’espera en un espai de joc i alegria. El clown viu a l’hospital, és divertit, emocional i honest, comparteix tot el què li passa, mostrant-se vulnerable, empàtic i proper, i juga amb els infants i adolescents, recuperant l’esperit de joc propi de la edat.

I és que sovint la malaltia mana sobre la capacitat de decisió del propi infant o adolescent. A través del joc, el o la pacient mana sobre el joc i el clown. D’aquesta manera s’empodera l’infant o adolescent, retornant-li el poder de decidir.

Al llarg del temps, s’han realitzat seriosos estudis sobre la teràpia del riure i els seus beneficis.   Les rialles afavoreixen la circulació, posen en funcionament gran part de la musculatura, els músculs descarreguen tensió i es millora el sistema cardiovascular.

A part d’aquestes funcions fisiològiques que podem atribuir a l’humor també podríem parlar de la seva funció de plaer, ja que el sentit de l’humor ens fa experimentar sensacions d’alegria. Gràcies al sentit de l’humor es generen climes de confiança, que afavoreixen les relacions positives i ajuden a desdramatitzar conflictes.

Les clowns hospitalàries del @rinclowncito visiten, setmanalment, habitació per habitació, adaptant la seva intervenció a l’edat, el moment vital i circumstàncies en què es troba cada infant o adolescent. Tot i que el seu principal grup d’impacte són els i les pacients, també treballen amb els familiars.

BARCELONA

L’associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC) va ser constituïda el 1987 per un grup de mares i pares que van veure la necessitat d’unir-se per treballar en la millora de la qualitat de vida de tots aquests nens i nenes i incidir en totes les necessitats i desconeixement que envoltaven el càncer infantil.

Oficines AFANOC
Carrer Hipàtia d’Alexandra, 5-7 08035 Barcelona

Tel.:93.237.7979

afanoc@afanoc.org

LLEIDA

La Delegació de Lleida va obrir les seves portes al 2013 i té com a objectiu donar resposta i cobrir totes les necessitats de les famílies que tenen fills/es malalts de càncer de les terres de Lleida per tal de millorar la seva qualitat de vida.

Oficines AFANOC
Carrer Quatre Pilans, 7 baixos 25001 Lleida

Tel.:973.216.057

lleida@afanoc.org

TARRAGONA

Des de l’any 2004 i a petició d’un grup de pares i mares, AFANOC té oberta una seu a Tarragona per tal de cobrir les mancances en serveis i instal·lacions i donar resposta a les necessitats concretes dels infants i adolescents i les seves famílies en el mateix territori on viuen.

Oficines AFANOC
Carrer Adrià, 9 baixos 43004 Tarragona

Tel.:977.228.712

tarragona@afanoc.org

GIRONA

La Sede de Girona abrió sus puertas al 2024 y tiene como objetivo dar respuesta y cubrir todas las necesidades de las familias que tienen hijos/se enfermos de cáncer a las tierras de Girona para mejorar su calidad de vida.

DESCARREGA LA GUIA DE MESTRES