Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya

Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya

Quin paper juga l’escola en l’estabilitat emocional i social dels infants amb càncer?

Mantenir la connexió amb el centre educatiu, fins i tot durant el tractament, és clau en el procés de reintegració de l’infant o adolescent a la societat, d’aquí la importància de la sensibilització.

El procés de càncer infantil implica molts canvis en la vida d’un infant, tant a nivell físic com emocional i social. Un dels grans reptes per a ells i les seves famílies és el retorn a la normalitat, especialment en l’àmbit escolar. L’escola, com a espai d’aprenentatge i interacció social, juga un paper fonamental en el procés de recuperació i mantenir-ne el contacte, fins i tot durant el tractament, és clau per a la reintegració de l’infant o adolescent en la societat.

Per afavorir aquest procés, des de l’AFANOC realitzem xerrades informatives als docents, tutors i personal escolar sobre les característiques del càncer infantil i els seus efectes, a més de proporcionar pautes i recomanacions per ajudar a l’alumne/a amb el seu retorn. Això permet que el conjunt de l’escola estigui preparat per acollir-lo i fer que se senti segur. Aquest procés, però, també necessita la implicació i sensibilització de l’alumnat dels diferents cursos i les famílies, per tant, de tota la comunitat educativa.

La psicòloga de l’AFANOC a Tarragona, Naiara Mestres, impartint una xerrada de sensibilització al claustre de l’escola Mestre Marcel·lí Domingo de Roquetes (Baix Ebre).

La tasca dels docents hospitalaris i domiciliaris

Mantenir el vincle entre l’alumnat i l’escola des de l’inici del tractament a l’hospital, amb els docents hospitalaris, és de màxima importància. I, un cop al territori, el docent domiciliari és el pont entre l’alumne/a i la comunitat escolar. Aquests professionals faciliten que l’infant continuï sent part activa del seu procés educatiu i social, fins i tot des de l’hospital o des de casa.

Afavorir la inclusió escolar

Una part essencial d’aquesta inclusió és garantir que l’alumne/a pugui seguir el ritme de les classes, tot i que potser caldrà adaptar-se a les noves condicions. Les adaptacions metodològiques i curriculars, com la flexibilització dels continguts o la implementació de tècniques d’ensenyament que s’ajustin a les seves condicions, són imprescindibles per afavorir l’aprenentatge de l’alumne en el seu retorn a l’escola. Això pot incloure adaptacions en el ritme de treball, els suports visuals o ajudes per afavorir la concentració, entre d’altres.

BARCELONA

L’associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC) va ser constituïda el 1987 per un grup de mares i pares que van veure la necessitat d’unir-se per treballar en la millora de la qualitat de vida de tots aquests nens i nenes i incidir en totes les necessitats i desconeixement que envoltaven el càncer infantil.

Oficines AFANOC
Carrer Hipàtia d’Alexandra, 5-7 08035 Barcelona

Tel.:93.237.7979

afanoc@afanoc.org

LLEIDA

La Delegació de Lleida va obrir les seves portes al 2013 i té com a objectiu donar resposta i cobrir totes les necessitats de les famílies que tenen fills/es malalts de càncer de les terres de Lleida per tal de millorar la seva qualitat de vida.

Oficines AFANOC
Carrer Quatre Pilans, 7 baixos 25001 Lleida

Tel.:973.216.057

lleida@afanoc.org

TARRAGONA

Des de l’any 2004 i a petició d’un grup de pares i mares, AFANOC té oberta una seu a Tarragona per tal de cobrir les mancances en serveis i instal·lacions i donar resposta a les necessitats concretes dels infants i adolescents i les seves famílies en el mateix territori on viuen.

Oficines AFANOC
Carrer Adrià, 9 baixos 43004 Tarragona

Tel.:977.228.712

tarragona@afanoc.org

GIRONA

La Sede de Girona abrió sus puertas al 2024 y tiene como objetivo dar respuesta y cubrir todas las necesidades de las familias que tienen hijos/se enfermos de cáncer a las tierras de Girona para mejorar su calidad de vida.

DESCARREGA LA GUIA DE MESTRES