El Dia Internacional de l’Infant amb Càncer d’enguany és especial a l’AFANOC: celebrem tres aniversaris amb una exposició retrospectiva sobre la nostra tasca que es podrà visitar fins al 21 d’abril.
Prop de quaranta anys de l’entitat, vint-i cinc de la campanya “Posa’t la gorra!” i quinze de La Casa dels Xuklis, motius més que suficients per explicar la nostra història des del centre de difusió més important del nostre país, el Palau Robert de Barcelona.
Així, aquest 13 de febrer, en un acte carregat d’emoció i autenticitat, conduït per la comissària de la mostra, Hortènsia Galí, i la directora del projecte, Maite Golmayo, vam donar el tret de sortida a l’exposició que ha volgut resumir en forma de crònica periodística aquests quaranta anys de trajectòria de l’AFANOC, des que un grup de pares i mares van fundar-la.
El visitant es trobarà immers en aquest Univers Xukli on a l’entrada, li donarà la benvinguda un tripulació que es va embarcar en un viatge de dimensions estratosfèriques per iniciar l’aventura social més increïble de tots els temps.


El president de l’AFANOC, Miguel Javaloy, durant la seva intervenció en l’acte inaugural de l’exposició. A la dreta, vista general de la mostra.
Amb testimonis de les famílies, personal mèdic, adolescents i joves en sis audiovisuals, el visitant coneixerà que suposa aquesta realitat des d’una mirada positiva, sensible, respectuosa, fins i tot alegre.
La mostra vol posar de relleu que aquesta és una realitat que ens pot afectar a tots i a la vegada que es tracta d’un procés que es pot viure amb una certa normalitat si es disposa del suport, les eines i l’acompanyament de persones que ja han fet aquest camí.
Amb la presència de la consellera de Salut, Olga Pané, i d’altres representants institucionals, Miguel Javaloy, president de l’AFANOC, va fer un exercici de passat present i futur: “De cara al futur, ens agradaria que es poguessin fer estudis que demostressin com l’atenció psicosocial i l’estabilitat familiar pot arribar a millorar o accelerar el procés de curació de l’infant o adolescent. Nosaltres n’estem convençuts”.
Al mateix temps, la consellera Pané va afirmar: “Felicitem-nos per tenir-vos, perquè experiències com aquestes són alliçonadores. Al final, la vostra feina ens complementa i ens fa forts a tots; vosaltres, a banda d’aparèixer en moments difícils dels infants i de les seves famílies, hi poseu l’ànima i aporteu solucions, i això té un valor no només material, sinó també moral. Amb aquesta exposició traslladeu el que és difícil transmetre amb paraules i, en surts enriquit.”