Gràcies a un conveni amb la Fundació de la Universitat Rovira i Virgili (URV) s’ofereix a infants de 3 fins a 12 anys
Amb l’objectiu d’ajudar al desenvolupament psicomotriu de l’infant que ha patit un càncer, a un millor benestar físic i emocional, l’AFANOC Tarragona proposa una teràpia psicomotriu, per a infants d’entre 3 i 12 anys que presentin alguna seqüela i/o dificultat a nivell psicomotriu, incidint en tota la seva globalitat.
Les sessions es realitzen a la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV) un cop a la setmana durant tot el curs escolar, i són gratuïtes per a les famílies.
Les psicòlogues i psicomotricistes Cori Camps i Gisela Ferré són les responsables de conduir aquestes sessions. “La metodologia que utilitzem és la teràpia psicomotriu des de la vessant dinàmica, on es prioritza el joc lliure i espontani del nen. A partir de les observacions psicomotrius i la història tant personal com clínica de l’infant, s’estableixen uns objectius a treballar”, expliquen. “Mai partim de la dificultat, sempre ho fem des de lo que l’infant sap fer, del seu desig i de les seves propostes de joc, afavorint el seu benestar físic i emocional”, afegeix Camps, qui assegura que en aquest treball es respecta el ritme de cada infant per tal de que superi les seves pròpies pors o limitacions.
En Gael i la Gala són els dos infants que participen actualment en les sessions de teràpia. S’han conegut més gràcies a l’activitat, i junts potencien les seves capacitats i creixen a nivell emocional mitigant les seves angoixes i disminuint les possibles seqüeles que tinguin. “El treball que fem incideix especialment en la relació de l’infant amb el seu propi cos, en la reestructuració de la seva imatge corporal, en l’aprenentatge escolar i també en la seva autoestima i aspectes relacionals”, apunten les psicomotricistes.
La sessió setmanal té una estructura molt diferenciada. Hi ha un primer espai d’acollida on s’expliquen les normes i el funcionament de la sessió i, seguidament, comença l’activitat a través d’un circuit on els infants posen a prova la seva força, l’equilibri o la concentració. Aquest circuit es complementa amb una estona de joc lliure on poden córrer i passar-s’ho bé. La part més dinàmica de la sessió dona pas a la relaxació que introdueix una peça musical. Finalment, la dinàmica es tanca fent aflorar la seva creativitat a través d’un dibuix o una manualitat. “El Gael té seqüeles fruit del càncer que ha patit i assistir a aquesta teràpia l’està ajudant a millorar en equilibri, força i a nivell emocional”, assegura la seva mare. “A nivell psicomotriu no destaca a l’escola però aquí sí, és feliç”, manifesta. Els pares de la Gala, també destaquen l’atenció personalitzada que reben els infants i recomanen molt l’activitat a d’altres famílies que es trobin en la mateixa situació que ells”.