El càncer infantil i els seus tractaments poden portar seqüeles que provoquin a l’infant o adolescent dificultats per concentrar-se, memoritzar o aprendre.
La neuropsicologia és la branca de la psicologia que s’encarrega d’estudiar com es veuen afectades les funcions cognitives com ara l’atenció, la concentració, la memòria, el llenguatge, les habilitats acadèmiques, etc. davant les malalties o condicions que afecten el sistema nerviós central (cervell i medul·la espinal).
Sabem que el càncer infantil i els seus tractaments poden produir seqüeles que provoquin en l’infant o adolescent dificultats per concentrar-se, memoritzar, aprendre, planificar, expressar-se verbalment o lentitud en el processament de la informació que rep. Dificultats que, si no es tracten, no només afectaran el nivell acadèmic sinó també emocional i social, ja sigui en forma de bloqueig, amb sentiments de ràbia o aïllament.
Amb l’objectiu de donar resposta i cobrir aquesta necessitat, recentment, l’AFANOC ha incorporat la neuropsicòloga Estela López a l’equip d’Oncohematologia Pediàtrica de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron, fet que suposarà una millora en l’assistència i l’atenció als pacients d’aquest servei.
“És de vital importància valorar els aspectes cognitius en el procés oncològic infantil i fer-ne un bon seguiment per detectar-hi possibles alteracions i poder oferir un tractament de rehabilitació que proporcioni tècniques i estratègies per millorar i compensar les dificultats”, comenta l’Estela. “Ens centrem en els punts forts i les potencialitats de cada infant o adolescent amb l’objectiu d’aconseguir maximitzar la seva adaptació en el dia a dia i millorar la seva qualitat de vida”.