Els professionals de l’AFANOC, Marc Sánchez i Estela López, han compartit la seva experiència en l’acompanyament a adolescents i joves
Saber gestionar els símptomes de les seqüeles dels tractaments, identificar un referent en els equips d’atenció mèdica que faci un seguiment un cop superada la malaltia, implantar protocols per gestionar la tornada a la feina i als estudis i poder disposar de psicooncòlegs a tots els centres hospitalaris són algunes de les principals conclusions que s’han extret de la 3a edició de la jornada “Celebra la vida després del càncer” organitzada per la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC).
L’acte, celebrat al Hub Social Barcelona, el dissabte 1 de març, ha tingut com a objectius sensibilitzar a la societat de les dificultats que tenen les persones que han superat o cronificat un càncer; oferir informació actualitzada i útil als pacients sobre aquesta nova etapa i detectar les necessitats del col·lectiu, així com de les seves persones cuidadores.
La jornada ha comptat amb la mirada de professionals que acompanyen a adolescents i joves amb càncer com és el cas de Marc Sánchez,treballador social de l’AFANOC, i d’Estela López, neuropsicòloga de l’entitat i del Servei d’Oncohematologia pediàtrica de l’Hospital Vall d’Hebron juntament amb Eduardo Brignani, psicòleg i psicoterapeuta especialitzat en família, discapacitat i malalties minoritàries. En aquest espai, han expressat el que els transmeten les persones que acompanyen i el que observen, en tot aquest procés, com a professionals.
De les conclusions extretes, la FECEC Junts contra el Càncer i les entitats federades, com és l’AFANOC, podrem millorar els serveis que oferim a les persones amb càncer i als seus familiars i continuarem defensant els seus drets.
Al centre, Marc Sánchez, treballador social de l’AFANOC i, a la seva dreta, la neuropsicòloga, Estela López.
Augmenta la taxa de supervivència
Segons les xifres publicades pel Pla Director d’Oncologia, la taxa de supervivència a cinc anys ha augmentat percentualment respecte 2023, sent del 66,4% en dones i del 54,6% en homes. En l’àmbit estatal, segons xifres de la Sociedad Española de Oncología Médica (SEOM) la supervivència a cinc anys en homes ha estat del 55,3% en homes i del 61,7% en dones. Això implica que, a més d’atendre les persones que estan passant per un tractament de càncer o que acaben de rebre el diagnòstic, hem de garantir també una bona qualitat de vida i la igualtat d’oportunitats per a les persones que l’han superat o cronificat.