Els joves del grup de supervivents reivindica canvis a nivell social arran de les dificultats amb què es troben per haver passat un càncer
Aquest diumenge 1 de desembre, el Poble Espanyol ha acollit, per tercer any consecutiu, la festa del Posat’ la Gorra! de Barcelona. Tot i coincidir amb una de les curses més multitudinàries de la ciutat, prop d’un miler de persones van poder accedir al recinte per posar-se la gorra i gaudir de la jornada solidària, entre les fades i els follets del Natalis, el clàssic de Nadal del Poble Espanyol.
La festa, presentada per la reconeguda i simpàtica periodista Maria Xinxó, actual col·laboradora de “La Selva” amb en Xavier Grasset, va comptar amb actuacions molt diverses, des del teatre i l’animació per als més petits de la companyia Més Tumàcat fins a l’espectacle de Hip-Hop i dansa urbana de la companyia Brodas-Bros. Els cantants Scorpio i Edu Esteve van posar la nota musical a la jornada fent saltar i ballar a tothom. Fins i tot, un tigre poruc que no recordava com havia arribat a la ciutat va anar recuperant l’ànim gràcies a l’alegria i el bon ambient que s’hi respirava. La festa també va comptar amb animació itinerant i diferents tallersde jocs constructius i cooperatius, taller amb ceràmica, pinta cares, un taller de circ que va fer les delícies de petits i grans.
La companyia internacional Brodas-Bros i el cantant Edu Esteve van ser algunes de les actuacions de la festa.
“Ens trobem amb limitacions a l’hora de trobar feina o llogar un pis”
El moment més important de la festa va arribar, com sempre, amb la lectura del manifest que, enguany, va anar a càrrec dels joves que formen part del grup de supervivents de l’AFANOC, nois i noies que van passar per un càncer en la infància o l’adolescència i que ara, com adults, es troben que aquest fet els condiciona en molts altres àmbits de la vida, com llogar un pis o accedir al món laboral. La festa va ser l’altaveu del testimoni personal del Sergio, el Lluís, la Míriam i la Júlia. “Ens agradaria dir que la nostra història amb el càncer ja és aigua passada, però ens trobem en un context de dificultats que ens impedeixen viure normalment i ens limiten a l’hora de trobar feina, llogar un pis, o demanar un préstec bancari”, van afirmar.
Els joves van demanar que es millori l’aplicació de la Llei del Dret a l’Oblit Oncològic, de 2023, i que es regulin alguns aspectes com el tractament dels casos crònics o remissió de la malaltia; si s’ha d’informar dels antecedents transcorreguts els cinc anys i també poder garantir un seguiment mèdic especialitzat i equitatiu per a tots els pacients oncològics.
El grup, que vol trobar un nom més adient que els identifiqui millor que “supervivents”, va estar acompanyat dels membres de la Junta de l’AFANOC i de representants institucionals com el president del Parlament de Catalunya, Josep Rull; la consellera de Salut de la Generalitat, Olga Pané; i el regidor del Districte d’Horta Guinardó de l’Ajuntament de Barcelona, Josep Lluís Franco, entre d’altres.
Fins ara, a la demarcació de Barcelona, s’han distribuït un total de 18.000 gorres del dissenyador Asis Percales entre les campanyes que hi ha en marxa com ara a les escoles, els mercats o els hospitals, entre d’altres. Però a la gorra, encara li queda tot l’any 2025 de recorregut per Tarragona, Lleida i Girona.