Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya

Com es gestiona l’impacte emocional quan es té un fill/a amb càncer?

Les famílies consideren que és clau deixar-se ajudar per un professional

Quan un infant o adolescent és diagnosticat de càncer, la vida familiar queda alterada i comencen un seguit de canvis que afecten la dinàmica quotidiana com ara les proves, tractaments o hospitalitzacions. Es traca d’un moment on apareixen dubtes, pors, angoixes i emocions que cal saber expressar i canalitzar.  L’AFANOC ofereix atenció emocional i suport psicològic a qualsevol membre del nucli familiar ja sigui a l’hospital, a la Casa dels Xuklis o bé a les seus, un cop les famílies tornen a casa.

En Gerard Albesa viu a Móra d’Ebre (Ribera d’Ebre) i és pare del Guerau, de 2 anys, diagnosticat de càncer. “Estic molt content de rebre aquesta atenció, trobo que és molt necessari poder explicar allò que estàs vivint a algú que no sigui de l’entorn més proper. És una part molt important de tot el procés”, explica. “Vaig començar a rebre aquest suport a mitjans de març de manera telemàtica i ara les sessions ja són més espaiades en el temps”, apunta Albesa.

familia Guerau Albesa

Família d’en Guerau Albesa

“Assistir a aquestes sessions t’ajuda a posar les coses al seu lloc i adonar-te que no ets l’única que viu aquesta situació”, explica Eulàlia Cañís, mare del Genís, de 12 anys, diagnosticat de càncer fa poc més d’un any. “El primer en rebre atenció psicològica va ser el meu fill però després em van fer veure que jo també la necessitava. I, realment, era així”, expressa Cañís. “En aquests casos, els pares ho donem tot pels nostres fills i no pensem gaire en nosaltres que, mentrestant, anem acumulant estrès, cansament, patiment…”, descriu. “Els pares també necessitem temps per a nosaltres i l’AFANOC m’ho ha facilitat”, afegeix.

Família Genís Ràfols

Família d’en Genís Ràfols

“L’AFANOC ens ha salvat”, amb aquestes paraules descriu l’Ángel Arenas, de Sant Pere i Sant Pau (Tarragona), l’ajuda que reben des que diagnostiquessin de càncer el seu fill Gerard. “El nostre fill ha viscut un procés difícil i dolorós quan amb sis anys van diagnosticar-li un sarcoma a la cama. Ell necessitava expressar el què sentia i no trobava la persona adequada fins que, anys més tard, vam pensar en l’AFANOC”, explica l’Ángel. El Gerard va començar a rebre ajuda psicoemocional el passat mes d’abril a la seu de Tarragona fruit del seu baix rendiment escolar. Ara, uns mesos més tard, es comença a veure el resultat. “El meu fill ha evolucionat emocional i socialment fins el punt d’aprovar totes les assignatures”, manifesta. I afegeix, cofoi: “Fins i tot, s’ha volgut tallar el cabell que l’ajudava a amagar-se!”

Sessió Gerard Arenas

Sessió d’en Gerard Arenas

BARCELONA

L’associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC) va ser constituïda el 1987 per un grup de mares i pares que van veure la necessitat d’unir-se per treballar en la millora de la qualitat de vida de tots aquests nens i nenes i incidir en totes les necessitats i desconeixement que envoltaven el càncer infantil.

LLEIDA

La Delegació de Lleida va obrir les seves portes al 2013 i té com a objectiu donar resposta i cobrir totes les necessitats de les famílies que tenen fills/es malalts de càncer de les terres de Lleida per tal de millorar la seva qualitat de vida.

TARRAGONA

Des de l’any 2004 i a petició d’un grup de pares i mares, AFANOC té oberta una seu a Tarragona per tal de cobrir les mancances en serveis i instal·lacions i donar resposta a les necessitats concretes dels infants i adolescents i les seves famílies en el mateix territori on viuen.

DESCARREGA LA GUIA DE MESTRES