Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya

L’artteràpia és una disciplina que genera espais de salut emocional

L’AFANOC ofereix l’artteràpia des del 2017, com una activitat de benestar, en el servei d’Oncohematología pediàtrica de l’hospital Maternoinfantil de la Vall d’Hebron

L’artteràpia és una disciplina que busca generar espais de salut emocional. Tanmateix, cal afegir que és una teràpia que consisteix a utilitzar l’art com a via per tractar des de pors fins a traumes passant per trastorns psicològics o bloquejos mentals. Ara bé, aquesta tècnica també es pot fer servir perquè els infants i adolescents expressin les seves emocions o que es coneguin més.

Pel desenvolupament d’aquesta teràpia, l’artterapeuta usa materials com ara folis en blanc, aquarel·les, llapis, sorra, pintura, plastilina, argila, pinzells, música, etc. Experimentar amb aquests suports fa que augmenti la capacitat de creativitat i imaginació dels infants i adolescents.

artterapia cos noti

Així mateix, és una activitat amena i divertida que també es pot realitzar en família. Per això, la mainada més petita poden fer aquestes sessions conjuntament amb les seves mares i pares, que a més afavoreix la connexió i el vincle entre ells.

Cal destacar, que la intervenció del professional es duu a terme setmanalment, i pot ser tant amb pacients que es troben a la planta d’ingrés com en la Unitat de Trasplantament. Les sessions es duen a terme individualment a les habitacions i sempre tenint en compte les derivacions que han fet les psicooncòlogues del Servei. L’ideal és tenir una continuïtat de sessions amb els infants i adolescents, d’aquesta manera, l’artteràpia aconsegueix un objectiu més contundent.

artterapia cos noticia 2

L’artteràpia comporta beneficis com ara:

  • Posar el focus d’atenció en les capacitats de l’infant o adolescent.
  • Rebaixar l’angoixa, la por i el neguit.
  • Donar un espai de silenci i concentració.
  • Possibilitar l’expressió d’una manera simbòlica.

BARCELONA

L’associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC) va ser constituïda el 1987 per un grup de mares i pares que van veure la necessitat d’unir-se per treballar en la millora de la qualitat de vida de tots aquests nens i nenes i incidir en totes les necessitats i desconeixement que envoltaven el càncer infantil.

LLEIDA

La Delegació de Lleida va obrir les seves portes al 2013 i té com a objectiu donar resposta i cobrir totes les necessitats de les famílies que tenen fills/es malalts de càncer de les terres de Lleida per tal de millorar la seva qualitat de vida.

TARRAGONA

Des de l’any 2004 i a petició d’un grup de pares i mares, AFANOC té oberta una seu a Tarragona per tal de cobrir les mancances en serveis i instal·lacions i donar resposta a les necessitats concretes dels infants i adolescents i les seves famílies en el mateix territori on viuen.

DESCARREGA LA GUIA DE MESTRES