Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya

La complexitat de la pràctica assistencial en pacients oncològics pediàtrics

L’AFANOC participa del X Congrés Nacional de la Societat Espanyola de Psicologia Oncològica

Els passats dies 6 i 7 de juny es va celebrar al Palau de les Heures de Barcelona el X Congrés Nacional de la Societat Espanyola de Psicologia Oncològica, que portava per títol “Reptes de la psicooncologia en el segle XXI: implementació i sostenibilitat”.

Laura Alfonso, psicòloga de l’AFANOC, juntament amb els psicòlegs de l’equip de Sant Joan de Déu, van presentar una anàlisi sobre la complexitat dels pacients oncològics pediàtrics que van ser atesos pel seu servei a l’hospital durant l’any passat. El treball explica que, tot i que ser cert que gràcies als avanços en recerca de tractaments oncològics, la supervivència dels pacients en els últims anys ha incrementat de manera exponencial; aquests tractaments continuen sent llargs, agressius i generen gran impacte emocional en els pacients i les seves famílies.

Laura Alonso, al centre, amb l’equip de psicològia de Sant Joan de Déu.

A això, cal sumar-li la diversitat cultural existent, la dificultat que comporten els processos migratoris, l’augment de problemes de salut mental i pobresa de la societat, etc. Pel que la complexitat de les famílies a les quals atenem i la necessitat d’intervenció és cada vegada major.

L’objectiu del treball, presentat en format de pòster,  era poder reflectir aquesta gran complexitat que es troben a l’hora d’exercir la pràctica assistencial, i que ha de tenir en compte   quatre àrees: mèdica, psicològica, social i cultural/espiritual. En comparar-la amb la de la literatura descrita van veure que era considerablement superior, per la qual cosa es reivindica la falta de recursos existents i la necessitat d’implementació d’aquests.

BARCELONA

L’associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC) va ser constituïda el 1987 per un grup de mares i pares que van veure la necessitat d’unir-se per treballar en la millora de la qualitat de vida de tots aquests nens i nenes i incidir en totes les necessitats i desconeixement que envoltaven el càncer infantil.

LLEIDA

La Delegació de Lleida va obrir les seves portes al 2013 i té com a objectiu donar resposta i cobrir totes les necessitats de les famílies que tenen fills/es malalts de càncer de les terres de Lleida per tal de millorar la seva qualitat de vida.

TARRAGONA

Des de l’any 2004 i a petició d’un grup de pares i mares, AFANOC té oberta una seu a Tarragona per tal de cobrir les mancances en serveis i instal·lacions i donar resposta a les necessitats concretes dels infants i adolescents i les seves famílies en el mateix territori on viuen.

DESCARREGA LA GUIA DE MESTRES