L’Aprenentatge Servei (APS) permet posar els coneixements i capacitats dels estudiants al servei de la societat
L’Aprenentatge Servei (APS) és una proposta educativa que combina processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte, de manera que es converteix en un instrument de formació integral dels estudiants. L’objectiu principal dels APS és la formació de professionals socialment responsables, ja que juntament amb l’aprenentatge de continguts, competències i habilitats pròpies de cada ensenyament, es desenvolupa el compromís cívic i social a partir de la pràctica reflexiva.
L’APS és una metodologia, però també una filosofia, una manera d’entendre la pedagogia en sentit ampli. Un dels punts forts d’aquest tipus de projectes és que són flexibles i adaptables a les diferents etapes educatives. En ocasions, els APS també deriven en la proposta d’un Implica’t.
L’aspecte més important és que el servei respongui a necessitats reals i que permeti posar en pràctica els aprenentatges realitzats. A la Universitat Rovira i Virgili (URV), a Tarragona, aquest curs passat, 2023-2024, estudiants dels Graus de Publicitat i Relacions Públiques, Pedagogia, Educació Social i el doble Grau d’Educació Infantil i Primària han triat l’AFANOC, entre d’altres entitats social, per a realitzar el seu treball.
Les activitats han estat diverses, des de la creació d’accions comunicatives de sensibilització per a la campanya del “Posa’t la Gorra!”; el disseny d’activitats d’oci i lleure innovadores per als infants amb càncer i les seves famílies o bé la creació de quatre peces comunicatives com un vídeo, un podcast, una infografia o un còmic.