Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya

“El Niu dels Xuklis”: un projecte educatiu pels menuts amb càncer

Els infants de 6 mesos a 5 anys estan en ple desenvolupament i sovint la malaltia els limita la seva capacitat d’exploració, l’AFANOC ofereix un espai per donar-hi resposta

L’octubre de 2021, l’AFANOC va crear el projecte “El niu dels Xuklis”, amb l’objectiu principal d’oferir un espai de joc i relació on els infants puguin explorar, descobrir conèixer, divertir-se i aprendre a relacionar-se entre ells i els adults. Es tracta d’un espai familiar setmanal de dues hores de durada, que vol donar resposta a les necessitats evolutives, socials i educatives que presenten aquests infants i en conseqüència, els seus cuidadors i cuidadores.

I és que entre els 6 mesos i els 5 anys, l’infant està en ple desenvolupament, i en el cas dels infants que estan malalts de càncer, el seu dia a dia queda estroncat vivint una limitació en les seves possibilitats d’exploració i del seu desenvolupament integral, a causa de diferents factors:

 • Els efectes secundaris dels tractaments i els de la pròpia malaltia, que els provoquen malestar, cansament, immunodepressió, etc.
 • L’hospitalització i el consegüent aïllament social, sobretot en aquells casos en què l’estada hospitalària s’allarga.
 • L’espai hospitalari en si, amb les seves particulars característiques.
 • El cansament i l’angoixa de les persones cuidadores.
 • La por que viuen les persones cuidadores pel risc que els seus fills/es puguin contagiar-se de malalties víriques que agreugin el seu procés mèdic.
 • La manca de relacions entre iguals.

Tot això repercuteix en:

 • L’adquisició de les seves habilitats motrius i cognitives.
 • La conquesta del moviment voluntari i espontani (volteig, gateig, marxa…).
 • El seu desenvolupament sensorial.
 • L’exploració i comprensió del món que l’envolta i del que forma part.
 • La relació entre iguals

“El Niu dels Xuklis”, va començar a dur-se a terme a La Casa dels Xuklis i actualment es porta a terme de forma individualitzada a les habitacions dels infants durant els períodes d’ingrés hospitalari al Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques de l’Hospital Maternoinfantil de la Vall d’Hebron. 

BARCELONA

L’associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC) va ser constituïda el 1987 per un grup de mares i pares que van veure la necessitat d’unir-se per treballar en la millora de la qualitat de vida de tots aquests nens i nenes i incidir en totes les necessitats i desconeixement que envoltaven el càncer infantil.

LLEIDA

La Delegació de Lleida va obrir les seves portes al 2013 i té com a objectiu donar resposta i cobrir totes les necessitats de les famílies que tenen fills/es malalts de càncer de les terres de Lleida per tal de millorar la seva qualitat de vida.

TARRAGONA

Des de l’any 2004 i a petició d’un grup de pares i mares, AFANOC té oberta una seu a Tarragona per tal de cobrir les mancances en serveis i instal·lacions i donar resposta a les necessitats concretes dels infants i adolescents i les seves famílies en el mateix territori on viuen.

DESCARREGA LA GUIA DE MESTRES