Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya

El Camp de Mart s’omple de gorres en el 20è aniversari de l’AFANOC a Tarragona

Un miler de persones es van posar la gorra aquest diumenge 16 de juny al matí en solidaritat amb els infants i adolescents amb càncer i les seves famílies

Després de 20 anys, la festa del “Posa’t la Gorra!” de Tarragona ha tornat al cor de la ciutat, al Camp de Mart. La festa, coorganitzada amb la Conselleria de Salut de l’Ajuntament de Tarragona, ha comptat amb l’assistència d’un miler de persones.

Presentada pels periodistes Eloi Vila i Sílvia Petit, la festa va donar el tret de sortida als jardins del Camp de Mart amb la música festiva de la Bandarra Street Orkestra i la ballada dels gegants del Col·legi de les Dominiques de Tarragona i la geganta inclusiva Flora, de l’Associació La Muralla de Tarragona. Seguidament, per l’escenari, va passar el grup d’animació infantil Rikus i les veus “eufòriques” de l’Alèxia Pascual i de la Mariona Escoda. Paral·lelament, l’artista tarragoní Lluís Jiménez va anar dissenyant un grafit en directe que no es va desvetllar fins al final, i una dotzena de tallers a càrrec de l’ONCE, Always Makeup, la Jove Cambra Internacional (JCI), els Xiquets del Serrallo, l’Associació la Muralla, l’ACC, Educart, l’IMET, Kellanova, Payasos para la Salud, Vincdebosc i Flúor van complementar l’oferta festiva per als més petits.

El moment central del “Posa’t la Gorra!” va ser la lectura del manifest per part d’una família de l’AFANOC que ha viscut de prop la malaltia. La Cristina, el Miquel, la Marta i l’Andrea, van pujar a l’escenari per a compartir la seva experiència vital. “L’AFANOC no és només una associació, són cares conegudes que et donen la mà i el braç, si cal, t’ajuden burocràticament, psicològicament i t’ofereixen contínuament activitats per a fer en família”, van destacar la Cristina i el Miquel en el Manifest. Aquest moment també va ser per a reivindicar allò que troben a faltar com ara més agilitat per a demanar el dret a la discapacitat, la creació d’un protocol d’actuació que eviti l’endarreriment del diagnòstic i l’atenció educativa al domicili familiar per a tots aquells nens i nens que no es troben en l’etapa d’escolarització obligatòria, és a dir, els menors de 6 anys.

La festa va comptar amb membres de la Junta de l’AFANOC i representants de l’Ajuntament de Tarragona, de la Diputació de Tarragona, del Port de Tarragona, del Consell Comarcal del Tarragonès, dels Serveis Territorials de Salut i Drets Socials, i de l’Institut Municipal d’Educació (IMET).

20 anys de la seu de l’AFANOC a Tarragona

La festa es va emmarcar en la celebració dels 20 anys de la seu de l’AFANOC a Tarragona. El delegat d’aquesta seu i membre de la Junta, Miguel Javaloy, va fer referència al primer “Posa’t la Gorra!” celebrat al Camp de Mart l’any 2003 que va coincidir, també, amb l’inici de la seu de l’AFANOC a Tarragona gràcies a la iniciativa d’un grup de pares i mares. “Fa 20 anys vam començar l’aventura de l’AFANOC Tarragona, que avui ja és una realitat, de la mà del president d’aleshores, Pep Pla, perquè quan tornàvem a casa no teníem cap punt de referència que pogués acompanyar les famílies amb un infant amb càncer”, va explicar Javaloy. El delegat de l’AFANOC a Tarragona va agrair la tasca i l’esforç del voluntariat que ha estat present des d’un principi i l’equip que conforma actualment la seu de Tarragona.

El moment festiu el va marcar l’entrada d’un pastís amb un número 20 com a espelma, gentilesa de la pastisseria Xocosave. La Colla castellera dels Xiquets del Serrallo va culminar aquest emotiu instant aixecant un pilar. El Forn Andreu de Tarragona també va col·laborar amb la festa aportant una vintena de coques solidàries. 

BARCELONA

L’associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC) va ser constituïda el 1987 per un grup de mares i pares que van veure la necessitat d’unir-se per treballar en la millora de la qualitat de vida de tots aquests nens i nenes i incidir en totes les necessitats i desconeixement que envoltaven el càncer infantil.

LLEIDA

La Delegació de Lleida va obrir les seves portes al 2013 i té com a objectiu donar resposta i cobrir totes les necessitats de les famílies que tenen fills/es malalts de càncer de les terres de Lleida per tal de millorar la seva qualitat de vida.

TARRAGONA

Des de l’any 2004 i a petició d’un grup de pares i mares, AFANOC té oberta una seu a Tarragona per tal de cobrir les mancances en serveis i instal·lacions i donar resposta a les necessitats concretes dels infants i adolescents i les seves famílies en el mateix territori on viuen.

DESCARREGA LA GUIA DE MESTRES