Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya

Dia Internacional de la Joventut

En general l’adolescència és una etapa de molts canvis, és un moment en què els i les joves es coneixen a si mateixos, construeixen la seva pròpia identitat, i han de començar a prendre decisions que marcaran el seu futur acadèmic, laboral i personal. Però si per un o una jove és difícil, per un o una que hagi passat un càncer encara ho és més. Cal insistir que, sovint aquests i aquestes joves veuen com la seva vida s’atura quan els hi diagnostiquen la malaltia. Això és el que ens trasllada la Irene Maeztu (22 anys) membre del grup de joves de l’AFANOC, que ha viscut en primera persona la realitat del càncer infantil.

“Ya de por sí la vida de un y una adolescente no es nada fácil, pero sumándole el hecho de tener cáncer aún le dificulta más. Además, hay que tener en cuenta que actualmente, y ya desde hace tiempo, el cáncer en adolescentes es un tabú para nuestra sociedad, pero hay que sumarle el hecho de que para los y las jóvenes que lo sufren es todo un hándicap en sus vidas y un reto aún más duro y complicado el hecho de poder volver a su rutina” explica la Irene.

Majoritàriament, el grup d’amics i amigues forjat abans de la malaltia, en alguns casos canvia. Per aquest motiu sorgeix el grup de joves de l’AFANOC, joves i adolescents que han viscut de prop el càncer infantil. L’ Antònia Castillo (20 anys), posa èmfasis en el fet que el grup d’iguals adquireix una gran importància en la seva vida.

“Dins del grup de joves tots hem passat per una situació semblant, tots ens entenem i ens estimem. Som com una gran família, que gràcies al fet que es va formar aquest grup, tots hem trobat un lloc on podem ser nosaltres mateixos, i parlar sobre el que ens ha passat sense problemes” comenta l’Antònia.

Tanmateix, la Natàlia Amor (19 anys), una altra membre del grup de joves de l’AFANOC, afegeix que: “des de pequeña, dentro del grupo de jóvenes de AFANOC, siempre me sentido super acogida, y es el sitio donde más a gusto estoy porque me siento entendida”.

dia internacional dels joves cos noti

Grup de Joves de l’AFANOC

Tot i que la societat, cada vegada, és més conscient de la transcendència que té l’etapa de la joventut, a través de les dificultats i necessitats que es topen en l’actualitat. Per això, en el dia Internacional de la Joventut, des de l’AFANOC volem reivindicar la importància del grup d’iguals entre els i les joves que han viscut el càncer infantil de molt a prop.

afanoc

BARCELONA

L’associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC) va ser constituïda el 1987 per un grup de mares i pares que van veure la necessitat d’unir-se per treballar en la millora de la qualitat de vida de tots aquests nens i nenes i incidir en totes les necessitats i desconeixement que envoltaven el càncer infantil.

LLEIDA

La Delegació de Lleida va obrir les seves portes al 2013 i té com a objectiu donar resposta i cobrir totes les necessitats de les famílies que tenen fills/es malalts de càncer de les terres de Lleida per tal de millorar la seva qualitat de vida.

TARRAGONA

Des de l’any 2004 i a petició d’un grup de pares i mares, AFANOC té oberta una seu a Tarragona per tal de cobrir les mancances en serveis i instal·lacions i donar resposta a les necessitats concretes dels infants i adolescents i les seves famílies en el mateix territori on viuen.

DESCARREGA LA GUIA DE MESTRES