Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya

Converses més enllà de la malaltia  

Històries des del càncer, que no parlen del càncer. Nois i noies del Grup de Joves de l’AFANOC parlen del seu món, les seves mogudes i les seves dèries, a través d’una sèrie d’entrevistes que el reporter i cronista Jesús Martínez recollirà en un llibre.

El càncer fa por. Et tira enrere. Ni els lectors, ni Pompeu Fabra, ni la Direcció General de Política Lingüística escollirien càncer com la paraula més bonica de l’any, una de les @catalanwords com tendresa i xiuxiuejar. Però els nois i les noies que pateixen càncer, que han patit càncer o que patiran càncer, i els nois i les noies que ja tenen prou edat per renegar de TikTok, han modelat aquest mot per llimar les seves arestes.

Ells han aconseguit normalitzar la situació amb què conviuen, de manera que càncer ja no és La Paraula, sinó una més d’entre les seves paraules. Estiu, trencaclosques, lletraferit. Capvespre, papallona, petó. Aixopluc, dolç, melic. I Blood & Water. I estar living. I Nach («Debería decirle a la gente que encuentre / que el miedo y la duda envejecen»).

Els joves de l’AFANOC parlen de les seves dèries, de les seves mogudes, de la música, de la religió, de la professió, del bulling, de la moda, de l’esport i de la sexualitat.

Que ningú no expliqui allò que ells senten. Que ells ho expliquin, que ells s’expliquin.

La jove de 15 anys, Khadija Hussain, Ali, ho va saber expressar molt clarament:«Tener la capacidad de hablar es un regalo, y poder decir a alguien lo que sientes es un milagro».

ReporteroJesús és un artesà de la paraula i s’acosta als anys més decisius de les persones fent un recull de les seves experiències. Experiències que dibuixen el mapa de l’època que els ha tocat viure. Ho fa des de la quotidianitat i la proximitat que propicien les converses relaxades, sense pressa, des de l’escolta profunda, prenen el polze a les paraules pronunciades des del cor, per persones que han viscut realitats difícils. En relació a aquests joves, Jesús afirma que  «aquests nois i noies ja estan preparats per obrir-se al món. Fa anys que fan camí junts, afamats». 

El contingut sencer d’aquestes entrevistes es publicarà en format de llibre solidari amb l’AFANOC.

BARCELONA

L’associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC) va ser constituïda el 1987 per un grup de mares i pares que van veure la necessitat d’unir-se per treballar en la millora de la qualitat de vida de tots aquests nens i nenes i incidir en totes les necessitats i desconeixement que envoltaven el càncer infantil.

LLEIDA

La Delegació de Lleida va obrir les seves portes al 2013 i té com a objectiu donar resposta i cobrir totes les necessitats de les famílies que tenen fills/es malalts de càncer de les terres de Lleida per tal de millorar la seva qualitat de vida.

TARRAGONA

Des de l’any 2004 i a petició d’un grup de pares i mares, AFANOC té oberta una seu a Tarragona per tal de cobrir les mancances en serveis i instal·lacions i donar resposta a les necessitats concretes dels infants i adolescents i les seves famílies en el mateix territori on viuen.

DESCARREGA LA GUIA DE MESTRES