Històries des del càncer, que no parlen del càncer. Nois i noies del Grup de Joves de l’AFANOC parlen del seu món, les seves mogudes i les seves dèries, a través d’una sèrie d’entrevistes que el reporter i cronista Jesús Martínez recollirà en un llibre.
El càncer fa por. Et tira enrere. Ni els lectors, ni Pompeu Fabra, ni la Direcció General de Política Lingüística escollirien càncer com la paraula més bonica de l’any, una de les @catalanwords com tendresa i xiuxiuejar. Però els nois i les noies que pateixen càncer, que han patit càncer o que patiran càncer, i els nois i les noies que ja tenen prou edat per renegar de TikTok, han modelat aquest mot per llimar les seves arestes.
Ells han aconseguit normalitzar la situació amb què conviuen, de manera que càncer ja no és La Paraula, sinó una més d’entre les seves paraules. Estiu, trencaclosques, lletraferit. Capvespre, papallona, petó. Aixopluc, dolç, melic. I Blood & Water. I estar living. I Nach («Debería decirle a la gente que encuentre / que el miedo y la duda envejecen»).
Els joves de l’AFANOC parlen de les seves dèries, de les seves mogudes, de la música, de la religió, de la professió, del bulling, de la moda, de l’esport i de la sexualitat.
Que ningú no expliqui allò que ells senten. Que ells ho expliquin, que ells s’expliquin.
La jove de 15 anys, Khadija Hussain, Ali, ho va saber expressar molt clarament:«Tener la capacidad de hablar es un regalo, y poder decir a alguien lo que sientes es un milagro».
ReporteroJesús és un artesà de la paraula i s’acosta als anys més decisius de les persones fent un recull de les seves experiències. Experiències que dibuixen el mapa de l’època que els ha tocat viure. Ho fa des de la quotidianitat i la proximitat que propicien les converses relaxades, sense pressa, des de l’escolta profunda, prenen el polze a les paraules pronunciades des del cor, per persones que han viscut realitats difícils. En relació a aquests joves, Jesús afirma que «aquests nois i noies ja estan preparats per obrir-se al món. Fa anys que fan camí junts, afamats».
El contingut sencer d’aquestes entrevistes es publicarà en format de llibre solidari amb l’AFANOC.