Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya

Jornada Catalana de Voluntariat i Salut: L’acompanyament en el final de la vida

La Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) organitza la XVI Jornada Catalana de Voluntariat i Salut sota el títol ‘El final de la vida és vida’ els pròxims 12 i 13 de novembre a la Facultat d’Infermeria i Medicina de la Universitat de Girona (UdG). La Jornada girarà entorn del paper del voluntariat en l’acompanyament en el final de la vida i el dol, i en la garantia del dret a una mort digna. L’acte se celebrarà en un format mixt que permetrà l’assistència presencial, el seguiment en streaming i la participació virtual.

Durant la pandèmia de la Covid-19 un nombre excessivament gran de persones han mort soles i moltes no s’han pogut acomiadar dignament dels seus éssers estimats, tot i els esforços d’un personal sanitari al límit de les seves forces. Això ha provocat una ferida social que necessitarà temps de cicatrització. Quin ha de ser el paper del voluntariat en salut en l’acompanyament a finals de vida i en el dol, i en la garantia del dret a una mort digna? Pot el voluntariat en salut esdevenir uns dels agents de sanació d’aquesta ferida social?

La XIV Jornada Catalana de Voluntariat i Salut, organitzada en col·laboració amb la Càtedra de Promoció de la Salut de la UdG, prova de donar resposta a aquestes preguntes i moltes d’altres, tot afirmant en veu ben alta que el final de la vida és vida.

[/fusion_content_box][fusion_content_box title=”Presencialitat i virtualitat” backgroundcolor=”” icon=”fa-laptop fas” iconflip=”” iconrotate=”” iconspin=”” iconcolor=”” circlecolor=”” circlebordersize=”” circlebordercolor=”” outercirclebordersize=”” outercirclebordercolor=”” image=”” image_id=”” image_max_width=”” link=”” linktext=”” link_target=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

La Jornada tindrà lloc durant els matins del 12 i 13 de novembre en un format que combinarà l’assistència presencial, l’streaming i la virtualitat.

El divendres 12 de novembre la Jornada se celebrarà presencialment a la Sala d’actes de la Facultat de Medicina i Infermeria de la UdG. Després de la benvinguda institucional, donarà el tret de sortida la ponència ‘El final de la vida és vida’ a càrrec de la directora de l’Institut Borja de Bioètica i pediatra de la Unitat de Dol de l’hospital Sant Joan de Déu Terres de Lleida, Montse Esquerda.

A continuació, s’obrirà una taula rodona de programes de voluntariat que s’endinsarà en els aspectes més concrets del rol del voluntariat en salut en l’etapa de final de vida i d’acompanyament del dol. Tot seguit, se celebrarà un diàleg interdisciplinari on cada ponent compartirà la seva experiència i es reflexionarà sobre com construir un model de cura transversal on el voluntariat es col·loqui com agent complementari i necessari.

Tots aquests actes del dia 12 de novembre es podran seguir també per streaming.

Durant el matí del dissabte 13 de novembre hi haurà diferents tallers presencials i virtuals:

  • Recursos pràctics per afrontar la conversa en el final de vida
  • La presència, la compassió i la transcendència en l’acompanyament
  • Eines d’acompanyament emocional i espiritual laic al final de la vida
  • El dol d’infants i adolescents

Inscripcions

L’assistència a la Jornada és gratuïta, però per motius d’aforament és necessària inscripció prèvia en línia.

[/fusion_content_box][/fusion_content_boxes][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

BARCELONA

L’associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC) va ser constituïda el 1987 per un grup de mares i pares que van veure la necessitat d’unir-se per treballar en la millora de la qualitat de vida de tots aquests nens i nenes i incidir en totes les necessitats i desconeixement que envoltaven el càncer infantil.

LLEIDA

La Delegació de Lleida va obrir les seves portes al 2013 i té com a objectiu donar resposta i cobrir totes les necessitats de les famílies que tenen fills/es malalts de càncer de les terres de Lleida per tal de millorar la seva qualitat de vida.

TARRAGONA

Des de l’any 2004 i a petició d’un grup de pares i mares, AFANOC té oberta una seu a Tarragona per tal de cobrir les mancances en serveis i instal·lacions i donar resposta a les necessitats concretes dels infants i adolescents i les seves famílies en el mateix territori on viuen.

DESCARREGA LA GUIA DE MESTRES