L’objectiu de la jornada va ser visibilitzar la feina multidisciplinar que es realitza des dels diferents equips de la Unitat

El dia 6 de maig es va realitzar la”I Jornada de la Unitat d’Oncologia Pediàtrica Integrativa (UOPI)” a l’Hospital Sant Joan de Déu, on l’AFANOC hi col·labora aportant el seu equip de Reflexoteràpia i Massatge oncològic. En aquesta primera Jornada es va mostrar l’activitat de les diferents disciplines que atenen els pacients pediàtrics oncològics. Les ponències es van poder seguir també via internet des de diferents punts de dins i fora del país. Les ponències van ser a càrrec de:

  • Bibiana Carrasco, coordinadora de l’equip de Reflexoteràpia i Massatge oncològic d’AFANOC, que va mostrar la funció i la utilitat de la reflexoteràpia, amb les seves indicacions i els mecanismes d’acció.
  • Inés Oya, nutricionista, va parlar de la importància de la nutrició.
  • Betina Nishinshinya, metgessa reumatòloga i acupuntora encarregada de la part de recerca de la UOPI, va fer un ampli repàs de l’evidència científica de l’acupuntura en oncologia.
  • Françoise Evrard, component de l’equip d’AFANOC, va explicar el tipus de massatge oncològic que es fa als infants ingressats. És una tècnica de massatge específica, molt útil i ben documentada.
  • Esther Martinez, cap de la UOPI, pediatra i acupuntora, va exposar les utilitats i indicacions d’alguns olis essencials en oncologia pediàtrica.
  • Antònia Balletbò, experta en mindfulness, convidada com a ponent externa, va parlar dels beneficis que el mindfulness pot aportar tant als pacients com a les seves famílies i cuidadors.
  • Cristina López, fisioterapeuta, acupuntora de la UOPI i alumna del màster oficial en bioètica, va donar una visió bioètica de l’oncologia integrativa respecte a creences, actituds i valors.

La jornada va deixar palesa que l’efectivitat de totes aquestes disciplines que, a dia d’avui, ja compten amb evidència científica provada, per tant  s’haurien d’incloure de forma molt més generalitzada en l’atenció integral del pacient amb càncer. Tot i que queda molt camí encara, la creació de la Unitat per part de l’hospital, és un pas més en la bona direcció i esperem que un dia siguin incloses en els programes de la Sanitat Pública. La sessió va concloure amb una meditació guiada per part d’Antònia Balletbò, que va marcar un agradable punt final a la jornada.