Famílies, docents i professionals coincideixen en la importància d’afrontar la situació amb naturalitat
Xerrades de sensibilització, assessorament o recursos pedagògics, com ara la guia per a docents, són algunes de les eines que l’AFANOC posa a l’abast dels centres educatius quan es troben amb el diagnòstic d’un alumne amb càncer o bé quan, sense tenir-ne cap cas, l’escola decideix que pot ser un aprenentatge enriquidor per als seus alumnes o professors.
La Neus Francisco, tutora de quart de primària a l’escola Lluís Viñas de Móra d’Ebre (Ribera d’Ebre), és la mestra de l’Oriol (9 anys), germà d’un infant amb càncer. En aquest cas, també es va considerar oportú fer una xerrada a l’aula per explicar la situació que està vivint l’Oriol. “Hi ha hagut un abans i un després de la xerrada de l’AFANOC entre els nens i nenes de la classe. Ara en parlen amb naturalitat i propietat, sense que el càncer sigui un tabú i poden entendre millor el què ha hagut de viure de l’Oriol”, explica la tutora, que afegeix que ho recomanaria a qualsevol escola que es trobi en aquesta mateixa situació.
El pare de l’Oriol, Gerard Albesa, explica que aquestes xerrades no només són útils per als mateixos infants sinó per als pares dels companys que sovint no saben com explicar-ho als seus fills. “L’Oriol és molt reservat i el fet que algú altre hagi explicat què és el càncer amb paraules entenedores l’ha ajudat molt”, assegura. “Quan el seu germà, en Guerau (2 anys), estava a la Casa dels Xuklis, l’Oriol i jo hi anàvem cada cap de setmana i ell no podia jugar cap partit de futbol. Els seus companys, però, li deien que devia tenir molts diners perquè cada cap de setmana marxava fora”, apunta Albesa.
La psicòloga Naiara Mestres a l’escola Lluís Viñas de Móra d’Ebre.
Evitant prejudicis i pors
“Les xerrades a l’aula són importants per evitar prejudicis, per conscienciar i sensibilitzar”, afirma Naiara Mestres, psicòloga a la seu de l’AFANOC a Tarragona. Mestres creu que, fins i tot, poden arribar a ser terapèutiques perquè l’infant afectat, o bé, el germà o germana té dificultats per expressar-se i aquest fet li afecta al seu comportament. “És una llàstima que a vegades s’actuï quan ja és massa tard, per exemple, quan hi ha burles a causa dels canvis físics que experimenten els infants afectats”, lamenta.
Que un centre educatiu obri les portes a l’AFANOC també afavoreix que els alumnes puguin resoldre alguns dubtes. “En una de les darreres xerrades que hem fet, a l’Escola de Sant Pau de Tarragona”, explica Jordi Rodríguez, responsable de l’àrea educativa a l’AFANOC Tarragona, “una alumna em va preguntar si el càncer s’encomanava perquè en la seva família hi havia hagut diferents casos”. La resposta la va asserenar.
Jordi Rodríguez, responsable de l’àrea educativa de Tarragona, a l’escola Elisabeth de Salou.