Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya

El càncer a l’escola: parlar-ne sense complexos   

Famílies, docents i professionals coincideixen en la importància d’afrontar la situació amb naturalitat

Xerrades de sensibilització, assessorament o recursos pedagògics, com ara la guia per a docents, són algunes de les eines que l’AFANOC posa a l’abast dels centres educatius quan es troben amb el diagnòstic d’un alumne amb càncer o bé quan, sense tenir-ne cap cas, l’escola decideix que pot ser un aprenentatge enriquidor per als seus alumnes o professors.

La Neus Francisco, tutora de quart de primària a l’escola Lluís Viñas de Móra d’Ebre (Ribera d’Ebre), és la mestra de l’Oriol (9 anys), germà d’un infant amb càncer. En aquest cas, també es va considerar oportú fer una xerrada a l’aula per explicar la situació que està vivint l’Oriol. “Hi ha hagut un abans i un després de la xerrada de l’AFANOC entre els nens i nenes de la classe. Ara en parlen amb naturalitat i propietat, sense que el càncer sigui un tabú i poden entendre millor el què ha hagut de viure de l’Oriol”, explica la tutora, que afegeix que ho recomanaria a qualsevol escola que es trobi en aquesta mateixa situació.

El pare de l’Oriol, Gerard Albesa, explica que aquestes xerrades no només són útils per als mateixos infants sinó per als pares dels companys que sovint no saben com explicar-ho als seus fills. “L’Oriol és molt reservat i el fet que algú altre hagi explicat què és el càncer amb paraules entenedores l’ha ajudat molt”, assegura. “Quan el seu germà, en Guerau (2 anys), estava a la Casa dels Xuklis, l’Oriol i jo hi anàvem cada cap de setmana i ell no podia jugar cap partit de futbol. Els seus companys, però, li deien que devia tenir molts diners perquè cada cap de setmana marxava fora”, apunta Albesa.

Xarrada escola tarragona noti

La psicòloga Naiara Mestres a l’escola Lluís Viñas de Móra d’Ebre.

Evitant prejudicis i pors

“Les xerrades a l’aula són importants per evitar prejudicis, per conscienciar i sensibilitzar”, afirma Naiara Mestres, psicòloga a la seu de l’AFANOC a Tarragona. Mestres creu que, fins i tot, poden arribar a ser terapèutiques perquè l’infant afectat, o bé, el germà o germana té dificultats per expressar-se i aquest fet li afecta al seu comportament. “És una llàstima que a vegades s’actuï quan ja és massa tard, per exemple, quan hi ha burles a causa dels canvis físics que experimenten els infants afectats”, lamenta. 

Que un centre educatiu obri les portes a l’AFANOC també afavoreix que els alumnes puguin resoldre alguns dubtes. “En una de les darreres xerrades que hem fet, a l’Escola de Sant Pau de Tarragona”, explica Jordi Rodríguez, responsable de l’àrea educativa a l’AFANOC Tarragona, “una alumna em va preguntar si el càncer s’encomanava perquè en la seva família hi havia hagut diferents casos”. La resposta la va asserenar.

Xarrades escoles tarragona Jordi

Jordi Rodríguez, responsable de l’àrea educativa de Tarragona, a l’escola Elisabeth de Salou.

BARCELONA

L’associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC) va ser constituïda el 1987 per un grup de mares i pares que van veure la necessitat d’unir-se per treballar en la millora de la qualitat de vida de tots aquests nens i nenes i incidir en totes les necessitats i desconeixement que envoltaven el càncer infantil.

LLEIDA

La Delegació de Lleida va obrir les seves portes al 2013 i té com a objectiu donar resposta i cobrir totes les necessitats de les famílies que tenen fills/es malalts de càncer de les terres de Lleida per tal de millorar la seva qualitat de vida.

TARRAGONA

Des de l’any 2004 i a petició d’un grup de pares i mares, AFANOC té oberta una seu a Tarragona per tal de cobrir les mancances en serveis i instal·lacions i donar resposta a les necessitats concretes dels infants i adolescents i les seves famílies en el mateix territori on viuen.

DESCARREGA LA GUIA DE MESTRES