Que difícil resulta passar aquests dies quan s’ha patit la pèrdua del fill o la filla, sembla que mai més serà possible tornar a celebrar el Nadal.
Certament, res tornarà a ser igual, però és possible recordar amb amor el temps compartit, el dol pot sanar i la pena minvar.

Amb l’intenció de facilitar el transit per aquests dies, emotius de per si, hem creat aquesta petita guia especialment adreçada a tu, mare, i a tu , pare.

Planifica aquests dies amb anticipació.
Fes una reunió familiar abans que arribi el Nadal, els nens, adolescents i amics significatius han d’estar presents.
Parla del teu fill/filla absent i del que ha passat, amb la família.
Busca la manera de simbolitzar el teu ser estimat d’alguna manera durant aquests dies, o bé encenent una espelma; o cuinant el seu menjar predilecte, o col·locant nous objectes de decoració en el seu homenatge, o creant un àlbum de Nadal, o organitzant una taula memorial.
Repassa les tradicions de la teva família (menjars, regals, pessebre, arbre de Nadal, tió, nit de Reis, celebració de Fi d’Any…).
Parla de les activitats previstes amb els nens/nenes de la família.
Accepta i sol·licita ajuda pràctica dels familiars i amics. Simplifica les teves responsabilitats.
Preparat pel que pugui succeir en les reunions familiars, d’amics, feina, socials. Agafat respirs durant les reunions i ajuda’t a tindre una sortida prevista per si la situació és excessiva.
Donat permís per canviar d’opinió i cancel·lar una activitat que signifiqui massa exposició per a tu.
Planifica temps per descansar, per expressar sentiments, per estar en silenci, per passejar, per practicar esport, per estar amb tu mateix.
Hi haurà moments que t’envairan records insospitats.
Els teus temps són teus.

León Tolstoi deia:

“Només les persones que són capaces d’estimar profundament poden sofrir també una gran pena, però aquesta mateixa necessitat d’estimar serveix per a contrarestar el seu dol i els sana”.

Amb molt d’amor, us desitgem un bon Nadal.