Un diagnòstic que canvia la vida de tota la família

El càncer és la primera causa de mort per malaltia en els nens i nenes dels països desenvolupats. Al voltant de 900 nens i nenes de 0-14 anys són diagnosticats de càncer tots els anys a Espanya i uns 200 casos nous a Catalunya.

El 15 de febrer es commemora el Dia Internacional del Càncer Infantil. L’objectiu és conscienciar sobre aquesta malaltia i la necessitat que tots els nens, nenes i adolescents amb càncer tinguin les mateixes oportunitats per a accedir a un diagnòstic i tractament adequats.

Els nens, nenes i els seus familiars viuen aquesta experiència amb gran dolor, incertesa i por. Els moments difícils són molts. És necessari posar en marxa accions dirigides a minimitzar les alteracions emocionals i la interrupció de l’adequat desenvolupament del nen malalt. Un nen o nena, encara que estigui malalt de càncer, necessita jugar, anar al col·legi, créixer i desenvolupar-se. L’atenció integral realitzada per equips multidisciplinaris (psicòlegs, treballadors socials, voluntaris, professors) en col·laboració amb l’equip mèdic és fonamental. Tampoc es pot oblidar proporcionar informació i orientació sobre els recursos socials existents i les ajudes econòmiques disponibles. Actualment l’index de supervivènvia és del 80% aproximandament, una xifra que s’ha invertit en els ultims 30 anys gràcies als avenços mèdics, les ajudes socials i a la tasca de les entitats.

Com cada any l’AFANOC commemora aquesta data i fa visible la seva tasca fent participar la ciutadania d’una campanya a les xarxes socials, enguany el Maglari instarà que siguem Xuklis pel càncer infantil amb l’etiqueta #SocXuklipelCàncerInfantil.