L’AFANOC ofereix eines, a través de cursos formatius, per als docents que s’enfronten als processos de pèrdua, dol i mort, .
En la societat actual a occident, la mort i els processos de dol continuen sent un tabú, no se’n vol parlar, com si al no parlar aquesta realitat no existís . Les persones que viuen aquest procés ens informen de la dificultat de poder expressar i ser escoltades i reconegudes respecte al que estan experimentant. La resposta que més freqüentment es troben és l’evitació, respostes ràpides que pretenen consolar i canvi de tema… Davant d’aquestes respostes moltes vegades decideixen deixar de compartir.
Els docents d’atenció domiciliària que desenvolupen la seva activitat en col·lectius on la malaltia, pèrdua, el dol i la mort estan presents, com poden ser els pacients amb malaltia oncohematològica o atesos pel servei de cures pal·liatives necessiten adquirir eines que els permetin afrontar d’una forma sana aquesta realitat i poder realitzar els seus propis processos de dol davant la pèrdua de les persones que acompanyen, la finalització del procés o la mort d’éssers estimats.
Aquest curs, impartit per Núria Carsí, Infermera consultora clínica de l’AFANOC, es desenvolupa per donar resposta a les necessitats de formació que es plantegen als docents per oferir acompanyament en situació de crisi per malaltia, pèrdua o mort i no caure en les respostes d’evitació bé amb sobre implicació o distanciament.
En aquest taller, es crea un espai d’introspecció i reflexió que porta a la persona a qüestionar-se i a la recerca d’informació sobre ella mateixa. L’adquisició d’aquests recursos ajuden a aconseguir un estat de més claredat, respecte, autenticitat i valor cap a un mateix i cap als altres. Tant en la vida, com a la fi d’aquesta.