Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya
Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya

El dol i la mort i segueixen sent tabús a la nostra societat

L’AFANOC ofereix eines, a través de cursos formatius, per als docents que s’enfronten als  processos de pèrdua, dol i mort, .

En la societat actual a occident, la mort i els processos de dol continuen sent un tabú, no se’n vol parlar, com si al no parlar aquesta realitat no existís . Les persones que viuen aquest procés ens informen de la dificultat de poder expressar i ser escoltades i reconegudes respecte al que estan experimentant. La resposta que més freqüentment es troben és l’evitació, respostes ràpides que pretenen consolar i canvi de tema… Davant d’aquestes respostes moltes vegades decideixen deixar de compartir.

Els docents d’atenció domiciliària que desenvolupen la seva activitat en col·lectius on la malaltia, pèrdua, el dol i la mort estan presents, com poden ser els pacients amb malaltia oncohematològica o atesos pel servei de cures pal·liatives necessiten adquirir eines que els permetin afrontar d’una forma sana aquesta realitat i poder realitzar els seus propis processos de dol davant la pèrdua de les persones que acompanyen, la finalització del procés o la mort d’éssers estimats.

El curs s’ha impartit a les instal·lacions de La casa dels Xuklis per a docents de Barcelona, on ja s’hi han realitzat quatre sessions. A la imatge, un moment del curs per a docents del Complex Educatiu de Tarragona, el passat dia 15 d’abril.

Aquest curs, impartit per Núria Carsí, Infermera consultora clínica de l’AFANOC,  es desenvolupa per donar resposta a les necessitats de formació que es plantegen als docents per oferir acompanyament en situació de crisi per malaltia, pèrdua o mort i no caure en les respostes d’evitació bé amb sobre implicació o distanciament.

En aquest taller, es crea un espai d’introspecció i reflexió que porta a la persona a qüestionar-se i a la recerca d’informació sobre ella mateixa. L’adquisició d’aquests recursos ajuden a aconseguir un estat de més claredat, respecte, autenticitat i valor cap a un mateix i cap als altres. Tant en la vida, com a la fi d’aquesta.

BARCELONA

L’associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC) va ser constituïda el 1987 per un grup de mares i pares que van veure la necessitat d’unir-se per treballar en la millora de la qualitat de vida de tots aquests nens i nenes i incidir en totes les necessitats i desconeixement que envoltaven el càncer infantil.

LLEIDA

La Delegació de Lleida va obrir les seves portes al 2013 i té com a objectiu donar resposta i cobrir totes les necessitats de les famílies que tenen fills/es malalts de càncer de les terres de Lleida per tal de millorar la seva qualitat de vida.

TARRAGONA

Des de l’any 2004 i a petició d’un grup de pares i mares, AFANOC té oberta una seu a Tarragona per tal de cobrir les mancances en serveis i instal·lacions i donar resposta a les necessitats concretes dels infants i adolescents i les seves famílies en el mateix territori on viuen.

GIRONA

La Sede de Girona abrió sus puertas al 2024 y tiene como objetivo dar respuesta y cubrir todas las necesidades de las familias que tienen hijos/se enfermos de cáncer a las tierras de Girona para mejorar su calidad de vida.

GIRONA

La Seu de Girona va obrir les seves portes al 2024 i té com a objectiu donar resposta i cobrir totes les necessitats de les famílies que tenen fills/es malalts de càncer a les terres de Girona per tal de millorar la seva qualitat de vida.

DESCARREGA LA GUIA DE MESTRES