Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya

15 Febrer, Dia Internacional del Nen amb Càncer

Una data per donar visibilitat i reivindicar els drets d’aquests infants i adolescents… i les seves famílies

L’AFANOC basa la seva principal tasca en l’acompanyament a les famílies i en el respecte al moment vital de l’infant o adolescent que està malalt, ja que davant d’una malaltia com el càncer infantil, tot nucli familiar es veu afectat, pares, mares, germans i germanes.

De sobte, el món canvia: l’infant o adolescent afectat passarà d’estar jugant o estudiant en el seu entorn conegut i envoltat dels seus, a un entorn desconegut, rodejat de bates blanques, proves mèdiques, tractaments, entrades i sortides de l’hospital aturant la seva activitat quotidiana. Amb tot això, les dinàmiques familiars es transformaran de manera radical: un dels dos progenitors haurà de deixar la feina per estar al costat del seu fill/a m’entres l’altre, haurà d’ocupar-se sol dels altres germans/es, en el cas de tenir-ne, i continuar amb un dia a dia ple de noves dificultats.

Aquest procés generarà tota una problemàtica i necessitats que les famílies hauran de fer front des d’aquesta situació de vulnerabilitat.

 

Un símbol que ens identifica des de fa 20 anys

Amb l’objectiu de sensibilitzar i normalitzar aquesta situació, l’AFANOC llença cada any la campanya Posa’t la Gorra! Un gest que fem vàries vegades per fer visible aquesta realitat, ja que la caiguda de cabell és un dels símptomes més evidents del tractament i transforma, de manera radical, el seu aspecte. L’infant o adolescent passa de semblar un nen “normal” a un nen “malalt”.

I una malaltia, encara que sigui de llarga durada, és un estat transitori, per tant cal diferenciar entre “ser” i “estar”, un matís que sovint passa per alt i sense adonar-nos, creem un estigma.

El dia que ens posem la gorra volem “ser” iguals als ulls dels infants i adolescents que “estan” malalts, dir-los que no estan sols, ni ells ni les seves famílies, volem normalitzar una situació carregada d’estigmes i tabús.

EL pròxim 16 de febrer, ens posarem la gorra a la Seu Vella de Lleida, però animem que tothom ho faci des d’allà on sigui, amb la gorra que tingui, encara que no pugui venir!!!

 

El 15 de febrer, compartim més que mai aquest símbol!

BARCELONA

L’associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC) va ser constituïda el 1987 per un grup de mares i pares que van veure la necessitat d’unir-se per treballar en la millora de la qualitat de vida de tots aquests nens i nenes i incidir en totes les necessitats i desconeixement que envoltaven el càncer infantil.

LLEIDA

La Delegació de Lleida va obrir les seves portes al 2013 i té com a objectiu donar resposta i cobrir totes les necessitats de les famílies que tenen fills/es malalts de càncer de les terres de Lleida per tal de millorar la seva qualitat de vida.

TARRAGONA

Des de l’any 2004 i a petició d’un grup de pares i mares, AFANOC té oberta una seu a Tarragona per tal de cobrir les mancances en serveis i instal·lacions i donar resposta a les necessitats concretes dels infants i adolescents i les seves famílies en el mateix territori on viuen.

DESCARREGA LA GUIA DE MESTRES