Des de l’AFANOC sempre s’ha considerat que el Grau de Discapacitat en l’infant i adolescent amb càncer s’ha de reconèixer a partir dels termes d’“excepcionalitat, urgència i amb caràcter retroactiu”. Tot i que els canvis que es produeixen a nivel físic, social i emocional es fan evidents des dels primers moments de la malaltia, la Llei RD 1971/1999 contempla aquest reconeixement a partir dels sis mesos del diagnòstic.

No podem oblidar que estem davant d’una malaltia greu, de llarga durada i que, en moltes ocasions obliga a desplaçaments, ja que els tractaments es fan en hospitals de referència, lluny de casa.

Per tot això i de forma consensuada amb el conjunt de les entitats federades i col·laboradores de La Federación Española de Padres de Niños con Cáncer (FEPNC), es demana una modificació d’aquesta llei. El 20 de desembre del 2016, el Grup Socialista (PSOE) va presentar en el Congrés dels Diputats una proposta no de Llei (PNL), que va ser aprovada amb aportacions fetes de Unidos Podemos i Ciutadans. La petició és un canvi en el procediment i de criteris a l’hora d’aplicar el barem a menors amb càncer, ja que l’actual regulació priva a les famílies d’accedir als beneficis i a les prestacions i serveis que els organismes atorguen en l’àmbit nacional, regional i municipal.