Us exposem una sèrie de recursos: aplicacions (apps), pel·lícules i contes que poden ser útils a l’hora de familiaritzar-vos amb la malaltia i l’entorn hospitalari.

APLICACIONS

APLICACIONS EDUCATIVES

Count & match: Aplicació útil per aprendre els números i a calcular mentre jugues i et diverteixes.
My house: Aplicació amb la que podràs jugar a la caseta de manera virtual, dissenyant i decorant la teva pròpia casa. Ajuda a desenvolupar la imaginació, la percepció visual i les habilitats motrius fines.
Series 2: Aplicació útil per aprendre les relacions. A través d’aquesta aplicació s’aprèn a ordenar objectes en una sèrie basada en diversos principis com la forma, el color, la mida i la quantitat.
Pain and learn lite: Aplicació que et permet aprendre a contar i l’abecedari a través del dibuix i la pintura, a banda de ser útil també per desenvolupar la motricitat fina.
Bebops: Aplicació que permet conèixer els diferents instruments i organitzar la orquestra dels Bebops.
CreAPPcuentos: Aplicació que s’utilitza per inventar la teva pròpia aventura i crear històries de manera senzilla i divertida.
Cuentos clásicos: Aplicació interactiva de contes clàssics animats.
First words spanish: Aplicació que permet iniciar-se en l’aprenentatge de les lletres i la creació de paraules.
Una WEB del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya útil per a reforçar els continguts escolars és la següent: http://www.edu365.cat/.

Catapum: Aplicació que permet crear els teus propis contes en els que tu en pots ser el protagonista, juntament amb la teva família i amics. Escull les fotografies dels personatges i construeix la teva pròpia narració.
Finger Sketch Paint – A pintar!: Aplicacions amb les quals podràs dibuixar, tant en blanc i negre com en color, utilitzant diferents tècniques.
Dragon Math i Juegos de matemáticas: Aplicacions que permeten exercitar la memòria a través de les diferents operacions matemàtiques (suma, resta, multiplicació i divisió).
Apalabrados: Aplicació que consisteix en un joc de formar paraules combinant les diferents lletres disponibles.
Duolingo: Aplicació molt útil per aprendre anglès i anar augmentant de nivell mentre et diverteixes.
Quizit Español: Aplicació que consisteix en un joc de cultura general dividit en múltiples categories per desafiar el teu coneixement: geografia, entreteniment, història, art i cultura, ciència i naturalesa, esport i oci.
Piano Melody Free: Aplicació útil per aprendre a tocar cançons.

El trivial de Ciencias Básicas: Aplicació que et permet participar en concursos sobre química, biologia, física, l’espai, la Terra, els animals i el cos humà, entre altres temes.
Genius Historia: Aplicació en la que has d’anar superant preguntes per tal de descobrir les civilitzacions i els períodes més importants de la història de la humanitat.
Quiz de Geografia el juego 3D: Aplicació en la que has de respondre preguntes sobre els diferents països del món, les seves capitals, els territoris, les banderes, els idiomes oficials i els seus llocs d’interès.
FX Algebrar Solver: Aplicació considerada una assistent de matmàtiques per tal d’ajudar-te a solucionar els problemes sempre que ho necessitis.
Duolingo: Aplicació molt útil per aprendre anglès i anar augmentant de nivell mentre et diverteixes.
Simple Mind: Aplicació que t’ajudarà a crear mapes conceptuals per tal d’organitzar les teves idees.

Si vols obtenir més informació de les referències exposades en els apartats anteriors, no dubtis en descarregar-te el pdf fent clic aquí.

APLICACIONS CÀNCER

app_icon_pain_squad

Pain Squad
Pain Squad és la primera aplicació desenvolupada per a facilitar el tractament del càncer als nens que pateixen aquesta malaltia, ja que els ajudarà a registrar els seus diaris de dolor d’una manera més amena i divertida.

appstore_btn-154x60
app_icon_rads4kids

Radsd4Kids
Rads4kids és una aplicació que facilita al pacient pediàtric la comprensió sobre el funcionament de la radioteràpia.

appstore_btn-154x60
app_icon_myhospital

My Hospital
My Hospital és una aplicació en la que podràs dissenyar, organitzar i mantenir el teu propi centre mèdic.

appstore_btn-154x60

RECURSOS EDUCATIUS

CONTES EL CÀNCER

Les aventures del càncer Nueda, V., Barceló, A. (2016). Barcelona: Tramuntana. Aquesta és una aventura real. El càncer provocarà canvis a casa, rutines, estats d’ànim, canvis físics, etc.
El cuento de ThumpyDodge Nancy, G. Share Pregnancy & Infant Loss suport inc. En Thumpy és un conillet que perd sobtadament a la seva germana petita, la Bun. Al conte s’explica com la família y en Thumpy fan front a aquesta pèrdua.
El meu llibre per pintar Roca C. (2005). Editorial Zendrera Zariquiey. Enriqueta Villavecchia. Departament d’Educació (Generalitat de Catalunya). Un conte per dibuixar i pintar on els dos protagonistes ens presenten a la seva família, habitatge i la seva experiència a l’hospital. Expliquen tot el procés de la malaltia fins al moment de tornar a casa.
Toby y la máquina voladora Zeda, R. AEEC. Senzilla història que ajuda al nens hospitalitzat a entendre les etapes de la malaltia, sentint-se identificat amb en Toby.
My brand new leg Rae North S. Lithonia, GA: Northstar Entertainment Group. Una nena que va perdre una cama coneix a un nou amic i li mostra totes les activitats que encara pot realitzar amb la pròtesis que porta, com ara, córrer, anar en bicicleta o caminar.
The Hare who lost her hair Leonard A., Paul Fox, Tom. Aquesta és la història d’una llebre molt valenta en el seu viatge per superar la malaltia, la qual troba una curació màgica que podria ajudar-la a millorar, tot i alguns efectes secundaris inesperats.
Un cumpleaños Meissner-Johannknecht, D., Kemmler, M. (2008). Lóguez. S’acosta l’aniversari de dos germans bessons i un d’ells recorda a l’altre que té una malaltia que no el permet moure’s i no viu a casa amb ell. Per l’aniversari es reuniran els dos germans i el germà sa ho prepara tot.
En el país de los dragones Bermejo, A., Arrufat, T. (2004). Editorial Cuentosamedida. La Marta és una nena que té càncer i en Joan, l’infermer, li explica una història sobre dracs on n’hi ha un de petitet que també té una malaltia semblant a la seva. Així, per mitjà de la fantasia i introduint a la nena en el conte, aconseguirà que la seva estància i tractament dins l´hospital siguin més divertits i agradables.
Carta para un niño con cáncer Kubler-Ross, E. (2005). Editorial Luciérnaga. Una senzilla carta sobre la vida i la mort per respondre a les preguntes d’en Dougy, un nen de 9 anys amb càncer.
What about me? When brothers and sisters get sick Peterkin A., Middendorf F. El càncer afecta a tota la família. Aquest conte ajuda als germans a entendre que no és culpa seva i que també són estimats pels seus pares. Sentir-se exclòs, espantat o enfadat són emocions naturals que els germans també senten durant tot el procés de la malaltia.
Gorres per a tothom Baques M. (2011). Abadia de Montserrat. En Víctor, en Joel, l´Anna i la Marina tenen 11 anys. Van a la mateixa classe i són molt i molt amics. Arriba un dia que en Víctor es posa malalt: té leucèmia. Els seus amics no el deixaran sol i més que mai estaran al seu costat i sobretot jugaran, jugaran molt per vèncer la malaltia.
Yo y el cancer de mi hermano González, L. Editorial Litomar. Una perspectiva de la malaltia sota la mirada d’un nen sa, que observa la malaltia del seu germà.

Un estiu per morir Lowry, L. (L’Esparver). Explica la història d’una noia adolescent que va a un poble a passar les vacances d’estiu amb els seus pares i la seva germana. En el transcurs de l’estiu s’adonarà de la importància de la vida a causa de de la malaltia progressiva que fa perillar la vida de la seva germana.
Consejos para jóvenes ante el significado de la muerte Wolfelt. (Diagonal/Grup 62). Quan ets jove, la mort d’algú proper pot ser molt dolorosa. Aquest llibre pretén que els joves entenguin aquest dolor tan particular.
Caracoles, pendientes y mariposas Álvarez González, B., Novoa Martínez, T. Editorial Luis Vives (Edelvives). La Idoia compleix 8 anys i una amiga li regala un rellotge d’aigua. Els seus pares no recorden que és el seu aniversari, ja que des de que va morir el seu fill de sis mesos, la por i la tristesa habiten a casa. La Idoia se sent culpable de la mort del seu germà y té malsons.
El nen d’ombra Masini, B. (Cruïlla). Des que l’Hèctor, el petit de casa, ja no hi és, a la família no es parla d’ell. Però, per a en Guillem, el germà gran, l’Hèctor no se n’ha anat: és el nen d’ombra que el ve a visitar de tant en tant, per sorpresa… En Guillem pensa que si els pares també el veiessin, potser no estarien tan tristos.
The honest truth Gemeinhart, D. Novel·la inspirada en el Mark, un nen de 12 anys que té càncer i porta rebent quimioteràpia des dels 5 anys. Les seves opcions s’estan acabant i ell està molt perdut. Els seus pares i doctors estan prenent decisions per ell i ell se sen fora de control, ja que vol prendre decisions sobre la seva pròpia vida, i aquestes poden incloure la mort.
Un monstre em ve a veure Patrick Ness, Jim Kay (Sembra llibres) Llibre il·lustrat que aborda un tema complex com és la malaltia i la mort. En Connor rep la visita d’un monstre que l’ajudarà a acceptar i assumir, poc a poc, la malaltia de la seva mare.
Maneres de viure per sempre Sally Nicholls (Cruïlla) A en Sam li agrada saber. I com que té leucèmia, vol estar informat sobre què és exactament la mort. Necessita resposta per a aquelles preguntes que ningú mai no vol respondre. Per això escriu un diari, ple de llistes i d’interrogants, explicant la seva vida a casa i a l’hospital.

CONTES EL DOL

La meva germana Paula Huelva Llamas, C., Vidal Llacuna, R. Claret Kids. La Carla, una nena de onze anys, explica com recorda a la seva germana Paula, que era dos anys més gran que ella.
La tardor de Freddy la fulla Buscaglia, L. (1988). Barcelona: Urano-Emecé. El cicle de la vida d’una fulla des de que brota a l’arbre fins que cau després de la primera nevada d’hivern.
T’estimaré sempre, petitó Glori, D. (2001). Barcelona: Timun Mas. Una història entranyable entre el Cueta i la seva mare i un tema profund, la mort d’un ésser estimat. Amb delicadesa i sensibilitat aquest conte explica l’amor entre pares i fills.
Tinc un secret al cel Menh-Wai, T.Alplina, (Flor de Neu). La Wei està enfadada i trista perquè el dia de cap d’any va morir el seu germà.
El pato y la muerte Wolf Erlbruch (Barbara Fiore). Una història que commou, en la que un ànec estableix una amistat poc probable amb la mort. Una lectura per moure’s pel silenci, les paraules i els dibuixos. Un llibre capaç d’abordar un tema difícil però de manera càlida i alhora directa.
L’illa de l’avi Benji Davies (Andana) En Leo estima l’avi. I l’avi estima en Leo. I això no canviarà mai. Un llibre preciós i reconfortant que ens mostra com les persones que estimem són sempre a prop, perquè tant se val on siguin.
Soy la Muerte Helland Larsen, Elisabeth (Autor), Marine Schneider (Barbara fiore). Un cálido libro ilustrado sobre el valor de la vida y una invitación a vivir en armonía con la naturaleza, los animales y con nosotros mismos. La vida, personificada con la figura de una joven mujer, vive en todo lo que está en movimiento; en todo y en todos encontramos la fuerza que hacer girar el planeta.
Més enllà del gran riu Beuscher, A., Haas, C. (Joventut). Un dia la Llebre li va dir a l’Ós rentador: Haig de fer un llarg viatge i no pots venir amb mi, perquè hi he d’anar sola. L’Ós rentador la va acompanyar a la riba del gran riu i es va acomiadar d’ella.
No és fàcil petit esquirol Ramón, E., Osuna, R. (Kalandraka) El petit esquirol estava molt trist perquè la seva mare havia mort, pensava que mai més tornaria a ser feliç, però la vida continua i l’amor tancarà les seves ferides.
Jo sempre t’estimaré Wilhelm, H. Barcelona: Joventut. Història de la profunda amistat entre un nen i la seva gosseta Elfi. Després d’una vida molt feliç junts, Elfi s’acomiada per sempre.
Desde que murió mi hermano Munoz-Kiehne, M., Dietrich, G. (2000). Centering Corporation. Un nen expressa el que sentia quan es va assabentar de la mort del seu germà i com ha anat evolucionant aquest sentiment al seu interior des de llavors.
Un monstre em ve a veure Patrick Ness (2015) amb il·lustracions de Jim Kay. En Conor rep diàriament la visita d’un monstre, d’ençà que la seva mare va començar un tractament per a la seva malaltia. Aquest monstre l’acompanyarà en el viatge de descobrir i acceptar les emocions i la dura veritat.
La meva germana Paula Huelva Llamas, C., Vidal Llacuna, R. (2012). Claret Kids. La Carla, una nena de onze anys, explica com recorda a la seva germana Paula, que era dos anys més gran que ella.
Birgit. Història d’una mort Mebs, G., Martín, B. (2011). El Jinete Azul. La Birgit s’ha posat malalta, té un tumor al cap, i la seva germana descriu com viu tota aquesta situació.
Tinc un secret al cel Menh-Wai, T. (2015). Alplina, Flor de Neu. La Wei està enfadada i trista perquè el dia de cap d’any va morir el seu germà.
Her pink hair Dana J. Història explicada des del punt de vista d’una nena petita que està sent testimoni de la batalla contra el càncer de la seva millor amiga.
Un estiu per morir Lowry, L. (1985). Barcelona: L’Esparver. Explica la història d’una noia adolescent que va a un poble a passar les vacances d’estiu amb els seus pares i la seva germana. En el transcurs de l’estiu s’adonarà de la importància de la vida a causa de de la malaltia progressiva que fa perillar la vida de la seva germana.
Consejos para jóvenes ante el significado de la muerte Wolfelt, et al. (2001). Barcelona: Editorial Diagonal/Grup 62. Quan ets jove la mort d’algú proper pot ser molt dolorosa. Aquest llibre pretén que els joves entenguin aquest dolor tan particular.

LLIBRES PER ADULTS

El món groc Albert Espinosa El món groc és un món fantàstic que descriu els anys en que l’autor va estar malalt de càncer. S’explica la seva vivència i sobretot aquells aspectes sobre la vida, la malaltia, l’amistat i la mort que al llarg del seu dia a dia el van ajudar i encara ara són lliçons de vida.
Algún día Irina Carbonell A.M. (2003). Barcelona: Plaza & Janés. La seva autora ho abandona tot quan a la seva filla li diagnostiquen càncer.
Mi hijo tiene cáncer. ¿Què hago? Ávila J.C., Gómez R., Marín A. (2005). FARO. Guia per pares on es dóna informació sobre la malaltia, el diagnòstic, el tractament, els possibles suports, etc.
Queridos padres… ¿Y ahora cómo le digo a mamá que tengo leucemia?Tonucci, F. (2004). Editorial Graó. Un llibre que reflexa molt bé, des dels ulls de l’infant, tot el procés, conceptes i aspectes que implica la malaltia oncològica.
Along the way, Documenting my child’s caner journey Hoffman R.I. Un recurs pels pares que proporciona informació sobre els tractaments, el contacte a l’hospital, etc.
Dulces destellos de luz Para afrontar el duelo Castro Puig, M. (2017). Plataforma Editorial. En aquest llibre hi trobem bona part dels espurneig que han il·luminat el camí de l’autora des de que va morir el seu fill.
Volver a vivir Diario del primer año después de la muerte de un hijo Castro Puig, M. (2015). RBA Libros. Testimoni valent i esperançador, que comparteix amb nosaltres el dolor i el consol d’una mare que ha perdut el seu fill. Nadie me entiende. Diez, S., Cunill, M. (2013). Editorial Luciérnaga. Sara acaba de perdre al seu fill en un accident de cotxe, una pèrdua que afronta amb l’ajuda del seu terapeuta. En aquesta novel·la travessem amb ella el dolor i la por que desperta la pèrdua d’un fill.
¿Todos los caracoles se mueren siempre? De la Herrán, A. et al. (2000).
Palabras que consuelan Como trascender el duelo y amar la vida Castro Puig, M. (2013). Plataforma Editorial. Pensaments i sentiments que a l’autora, després de la mort del seu fill, l’han ajudat a transcendir el seu dol i estimar a la vida.
Cómo tratar la muerte en Educación Infantil Madrid: Ediciones de la Torre.
Los niños y la muerte Kübler-Ross, E. (1992). Barcelona: Luciérnaga. Un llibre que parla de les pors, els dubtes, la confusió i l’angoixa d’aquells pares enfrontats amb una malaltia terminal o amb la mort súbdita d’un fill.

CONTES PER TREBALLAR LES EMOCIONS

El Buit Anna Llenas (Barbara Fiore). La Júlia té un gran forat i no li agrada gens. Per això, tracta d’omplir-lo i tapar-lo de moltes maneres diferents per tal que desaparegui. La vida és plena de trobades. I també de pèrdues. De vegades aquestes pèrdues són insignificants, però n’hi ha d’altres que poden ser importants, com perdre un projecte, la salut o una persona estimada. La proposta editorial ofereix recursos gratuïts per treballar a partir del llibre.
http://www.barbarafioreeditora.com/vacio/recursos/
Emocionari Cristina Núñez Pereira y Rafael R. Valcárcel (Palabras Aladas). Llibre il·lustrat que descriu i posa paraules a les emocions. Ofereix un gran catàleg complementari d’activitats relacionades amb la proposta editorial.
https://www.palabrasaladas.com/emocionario.html
La gota i el cirerer Mario Satz i Albert Arrayas (Babulinka Books). Una gota d’aigua entossudida a viure eternament. Un cirerer savi que li explica que això és impossible.I l’aventura d’endinsar-se en l’interior de l’arbre per transformar-se en una gota de saba. Una poètica història sobre la por als canvis, sobre com la transformació és constant en tot el que ens envolta i sobre el cicle de la vida.
The tree with no limbs Lee M., Ingram L. L’arbre sense extremitats li permet saber al lector que es pot trobar significat i propòsits a la vida, encara que et falti alguna extremitat i ofereix una alta dosis d’esperança pels nens que han perdut algun membre del cos.
El monstre de colors Anna Llenas (Flamboyant) El Monstre de Colors no sap què li passa. S’ha fet un garbuix d’emocions i ara li toca desfer l’embolic. Una història senzilla i divertida que introduirà a petits i a grans en el fascinant llenguatge de les emocions. L’edició ofereix recursos gratuïts per treballar les emocions.
http://www.annallenas.com/ilustracion-editorial/el-monstre-de-colors-recursos-gratis.html#.Xab88FX7Tcs
Elmer David McKee L’Elmer no és com la resta d’elefants. Encara que sembli difícil de creure, ell té mil colors. Però a l’Elmer no li agrada ser així, no li agrada ser diferent, així que un dia marxa per buscar la manera de convertir-se en un elefant del mateix color que la resta.
Sóc la vida Helland Larsen, Elisabeth, Marine Schneider (Barbara fiore). Un càlid llibre sobre el valor de la vida, una invitació a viure en harmonia amb la natura i amb nosaltres mateixos. Una vida que viu en tot el que es mou.
El cazo de Lorenzo Isabelle Carrier (Juventud) Amb paraules simples i il·lustracions tendres, es recrea el dia a dia d’un nen diferent: les seves dificultats, qualitats i els obstacles que ha d’afrontar. Un llibre que conmou, omple i permet parlar sobre les diferències i dificultats.
Tinc un volcà. Joan Turu Míriam Tirado (el cep i la nansa) L’Alba no ho sabia, però a dins hi té un volcà, més o menys entre el melic i les costelles. De vegades, el volcà s’encén i explota. Llavors el foc ho crema tot i l’Alba pateix i s’espanta. Però una nit una fada menuda li explica a cau d’orella què pot fer quan s’enrabia, i aquell truc li farà descobrir sensacions inesperades.
Pequeño pájaro de tierra Oliver Scherz Eva Muggenthaler (Lóguez). La història d’un talp que vol volar. El seu desig d’aconseguir-ho és tan gran, que no pararà fins a convertir-se en un ocell de terra.
Per què plorem? Fran Pintadera Ana Sender (akiara books) Un poètic àlbum il·lustrat que ens recorda que les llàgrimes ens reguen lentament i ens ajuden a créixer, ens calmen i curen ferides. I recorda també, que tots plorem.

PEL·LÍCULES / SÈRIES

Campaña de animación sobre el cáncer infantil (2016) La lluita d’una nena per tornar a fer el que més li agrada, ballar, després de la implantació d’una pròtesis a la cama.
Link Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=lvm7YneAkLg
El regalo(2016) Reflexió sobre la importància les coses senzilles, l’acceptació i l’amor propi.
Enllaç Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=2A5WhsRjoCQ
La tomba de les lluernes (2003) narra la història de dos germans que després dels bombardejos a la seva ciutat, han de sobreviure sols. Aquesta pel•lícula permet treballar el dol, que es va elaborant al llarg del film.
Inside out (del revés) (2015) Explica la història d’una nena que es canvia de ciutat i s’ha d’adaptar a la seva nova vida. Durant el transcurs del film coneixerem el valor de totes les emocions.
Bambi (1942) En Bambi és un petit cérvol que veu com un caçador mata a la seva mare. A partir d’aquí, coneixerà grans amics amb els que descobrirà lliçons sobre l’amor i la vida.

Bajo la misma estrella (2014) Història sobre una parella d’adolescents que es van conèixer en un grup de suport de malalts de càncer.
Polseres vermelles (2011) Història quotidiana de la estada a l’hospital d’un grup de nens i adolescents que coincideixen a la planta de Pediatria a causa de les seves malalties.
Vivir para siempre (2010) A en Sam, un nen de 12 anys, li apassionen les històries fantàstiques. Té leucèmia i encara que els adults responguin ambiguament a les seves preguntes i evitin parlar sobre algunes qüestions, ell ho vol saber tot sobre la mort.
Vivir para siempre (2010) A en Sam, un nen de 12 anys, li apassionen les històries fantàstiques. Té leucèmia i, encara que els adults responguin ambiguament a les seves preguntes i evitin parlar sobre algunes qüestions, ell ho vol saber tot sobre la mort.
Planta 4ª (2003) Un grup d’adolescents aconsegueixen amb alegria fer suportable la seva estada a l’hospital i descobreixen en aquest context la importància de l’amistat.
Un paseo para recordar (2002) És la historia d’amor de dos adolescents molt diferents que viuen la vida al màxim per gaudir de cada moment que els hi regala la vida, ja que ella té una malaltia terminal.
Un monstre em ve a veure (2016) En Connor, de 12 anys, viu amb la seva mare, que està malalta de càncer. Durant el procés de malaltia de la seva mare, rebrà la visita d’un monstre que l’ajudarà a acceptar la situació.
La decisión de Anne (2009) Basada en la novel•la de Jordi Picoult, aquest drama tracta sobre la malaltia, la família i el dret a decidir.
Camino (2008) Pel•lícula que mostra els últims dies de Camino, una nena d’11 anys amb un tumor. Mentre està ingressada a l’hospital succeeix un fet extraordinari que la farà viatjar amb la seva imaginació i endinsar-se en una aventura emocional sobre la vida, l’amor i la mort.
Belleza oculta (2006) Quan Howard viu una tragèdia i cau en una depressió degut a la mort de la seva filla, els seus amics ideen un pla molt especial que per ajudar-lo a enfrontar el seu patiment. En aquest procés, Howard tindrà la possibilitat de parlar amb el Temps, la Mort i l’Amor.