L’Àrea d’Atenció Psicoemocional ofereix suport psicològic a les famílies amb un fill/a amb diagnòstic de càncer en els diferents moments de l’evolució de la malaltia.

L’evidència de l’impacte emocional del diagnòstic, les alteracions que impliquen l’hospitalització i/o els tractaments mèdics al nucli familiar, com també les conseqüències en l’àmbit del funcionament psicosocial i educatiu, entre altres, justifica la importància d’intervenir per facilitar l’ajustament emocional i l’adaptació de l’infant o adolescent malalt i els seus familiars a la nova situació. Com l’impacte emocional afecta a tot el nucli familiar, el servei s’ofereix a qualsevol membre de la família implicat en el procés de la malaltia (germans, padrins, tiets…).

Tractant-se de càncer infantil i juvenil és imprescindible partir de l’especificitat del desenvolupament en la infantesa i l’adolescència per comprendre i donar resposta a les necessitats psicosocials d’aquestes etapes evolutives. Per exemple, la informació, la comunicació, la percepció de la malaltia i el concepte de mort són variables que es modifiquen en funció del moment evolutiu.

home-quefem-supPsicoemo_2

L’Àrea de Suport Psicoemocional ofereix suport en qualsevol fase de la malaltia, concretades en: diagnòstic (o debut), tractament, d’interval lliure de la malaltia, de supervivència, de recidiva, final de la vida i dol.

El tipus d’acompanyament pot efectuar-se de forma individual i/o en grup. De fet a Lleida, ja hem iniciat l’acompanyament grupal i està donant molts bons resultats, doncs és important compartir un mateix espai on les mares/pares es puguin obrir emocionalment amb altres famílies.