Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya
Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya

La reflexoteràpia pels infants i adolescents en tractament oncològic compleix 20 anys

L’any 2004  l’AFANOC va apostar per una idea, aleshores, innovadora: oferir reflexoteràpia podal als infants ingressats per malaltia oncohematològica amb l’objectiu de proporcionar una estona de relaxació i benestar. 

Corria la primavera de 2004 quan la Dra. Bibiana Carrasco, cirurgiana pediàtrica i reflexòloga, va començar a tractar el primer nen a la planta d’onco-hematologia de l’hospital de Sant Joan de Déu. En aquella època no es considerava molt recomanable realitzar aquesta tècnica en un pacient oncològic. Es tractava d’un àmbit molt desconegut i suscitava pors i reticències: provocaria disseminacions? Quins efectes no controlats podia produir? Interferiria en els tractaments? Com es podia valorar la qualitat del tractament i dels professionals que  ho realitzaven?

Tot i els dubtes i les incerteses, des de l’AFANOC i l’equip directiu de l’hospital es va donar suport al projecte a través de la signatura d’un conveni entre les dues entitats.

“La primera jornada va estar bàsicament dedicada a informar el personal sanitari i les famílies. La feina d’aquell dia va culminar amb la realització d’una sessió de reflexoteràpia a un infant.” Comenta la Dra. Carrasco.  “I les setmanes següents, les reticències fruit del desconeixement, tant del personal sanitari com de les famílies es va anar convertint en acceptació i apreciació creixent”, recorda.

I afegeix, “la feina de formiga, continuada, pacient i regular, treballant dins l’estructura gegantina hospitalària,  va donar els seus fruits: els pacients que rebien la reflexoteràpia regulaven les funcions fisiològiques, milloraven el descans, i augmentaven el benestar general. Cada setmana s’atenien més pacients i amb pocs mesos ja vam  formar un petit equip de tres reflexòlegs que érem la Montse Hernández, l’Enric Alzamora i jo mateixa, cobrint tots els infants i adolescents ingressats. L’equip ha anat creixent i la feina està normalitzada i consolidada.

Gràcies a totes les persones van donar suport al projecte l’any 2004 es va poder iniciar una tasca pionera que ha arrelat i actualment forma part de la quotidianitat hospitalària.” Afirma Carrasco.

Actualment, la reflexoteràpia està tan incorporada al funcionament de la planta que ha marcat un camí, una evolució. L’hospital va crear el 2019 la unitat d’Oncologia Pediàtrica Integrativa  (UOPI) amb la Dra. Esther Martínez, pediatra i màster en acupuntura i aromateràpia al capdavant, on també està inclosa la reflexoteràpia. L’AFANOC a més,  ha incorporat noves tècniques com el massatge oncològic i el ioga.

L’equip actual està coordinat per Vanessa Arellano, on realitza aquesta tasca al “Pediàtric Cancer Center” inaugurat l’ant 2022 per donar el millor servei possible als infants i adolescents amb càncer.

BARCELONA

L’associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC) va ser constituïda el 1987 per un grup de mares i pares que van veure la necessitat d’unir-se per treballar en la millora de la qualitat de vida de tots aquests nens i nenes i incidir en totes les necessitats i desconeixement que envoltaven el càncer infantil.

LLEIDA

La Delegació de Lleida va obrir les seves portes al 2013 i té com a objectiu donar resposta i cobrir totes les necessitats de les famílies que tenen fills/es malalts de càncer de les terres de Lleida per tal de millorar la seva qualitat de vida.

TARRAGONA

Des de l’any 2004 i a petició d’un grup de pares i mares, AFANOC té oberta una seu a Tarragona per tal de cobrir les mancances en serveis i instal·lacions i donar resposta a les necessitats concretes dels infants i adolescents i les seves famílies en el mateix territori on viuen.

GIRONA

La Sede de Girona abrió sus puertas al 2024 y tiene como objetivo dar respuesta y cubrir todas las necesidades de las familias que tienen hijos/se enfermos de cáncer a las tierras de Girona para mejorar su calidad de vida.

GIRONA

La Seu de Girona va obrir les seves portes al 2024 i té com a objectiu donar resposta i cobrir totes les necessitats de les famílies que tenen fills/es malalts de càncer a les terres de Girona per tal de millorar la seva qualitat de vida.

DESCARREGA LA GUIA DE MESTRES