Des del 2001 l’AFANOC col·labora amb l’Associació de Narradores i Narradors (ANIN), una activitat de benestar que l’entitat ofereix al servei d’Oncohematología pediàtrica de l’hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron
Els contes tenen un potencial terapèutic que sovint s’ignora. Així doncs, quan s’escolta un relat les persones tendeixen a relaxar-se, a desconnectar dels seus problemes, i es deixen portar per la imaginació. Per això, des de l’AFANOC, es dona importància en aquest àmbit per tal que els infants i adolescents tinguin estímuls i gaudeixin d’activitats imaginatives per millorar el seu estat emocional durant els períodes d’ingrés.
L’entitat disposa de narradores i narradors professionals, gràcies a la col·laboració amb ANIN, que expliquen contes de viva veu o amb suport d’àlbums il·lustrats a l’hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron. Durant tot l’any, visiten setmanalment la planta d’ingrés i Unitat de Trasplantament, passant per totes les habitacions possibles per narrar contes i històries als infants i adolescents que estan ingressats, adaptant-se sempre a la seva edat i preferències. L’activitat sol durar unes dues hores i mitja.
La narració d’històries i contes comporten beneficis com:
- La creació d’espais i d’ambients agradables que ajuden tant a grans com a petits a transportar-se, per uns moments, lluny de l’hospital.
- Alimentar la imaginació.
- Escoltar i participar dels contes fa que la mainada puguin riure, tenir por, construir històries inimaginables, dotar-se de recursos i gaudir dels mons que continuen existint fora de l’hospital.
- Suposa un punt de trobada diferent entre pares, mares i els seus fills i filles: es retroben amb la seva essència, rescatant la seva part més sana d’ells mateixos i vivint instants reparadors de tot el que estan passant.
- Entretenir i divertir a les nenes, els nens i adolescents ingressats perquè puguin gaudir, com qualsevol, del plaer d’escoltar un conte.
- Ajuda a estructurar el llenguatge i adquirir vocabulari.
- Fomentar l’atenció i la capacitat de concentració.