Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya

La narració oral de contes té un gran potencial terapèutic

Des del 2001 l’AFANOC col·labora amb l’Associació de Narradores i Narradors (ANIN), una activitat de benestar que l’entitat ofereix al servei d’Oncohematología pediàtrica de l’hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron

Els contes tenen un potencial terapèutic que sovint s’ignora. Així doncs, quan s’escolta un relat les persones tendeixen a relaxar-se, a desconnectar dels seus problemes, i es deixen portar per la imaginació. Per això, des de l’AFANOC, es dona importància en aquest àmbit per tal que els infants i adolescents tinguin estímuls i gaudeixin d’activitats imaginatives per millorar el seu estat emocional durant els períodes d’ingrés.

L’entitat disposa de narradores i narradors professionals, gràcies a la col·laboració amb ANIN, que expliquen contes de viva veu o amb suport d’àlbums il·lustrats a l’hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron. Durant tot l’any, visiten setmanalment la planta d’ingrés i Unitat de Trasplantament, passant per totes les habitacions possibles per narrar contes i històries als infants i adolescents que estan ingressats, adaptant-se sempre a la seva edat i preferències. L’activitat sol durar unes dues hores i mitja.

contacontes cos noti

La narració d’històries i contes comporten beneficis com: 

  • La creació d’espais i d’ambients agradables que ajuden tant a grans com a petits a transportar-se, per uns moments, lluny de l’hospital.
  • Alimentar la imaginació.
  • Escoltar i participar dels contes fa que la mainada puguin riure, tenir por, construir històries inimaginables, dotar-se de recursos i gaudir dels mons que continuen existint fora de l’hospital.
  • Suposa un punt de trobada diferent entre pares, mares i els seus fills i filles: es retroben amb la seva essència, rescatant la seva part més sana d’ells mateixos i vivint instants reparadors de tot el que estan passant.
  • Entretenir i divertir a les nenes, els nens i adolescents ingressats perquè puguin gaudir, com qualsevol, del plaer d’escoltar un conte.
  • Ajuda a estructurar el llenguatge i adquirir vocabulari.
  • Fomentar l’atenció i la capacitat de concentració.

BARCELONA

L’associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC) va ser constituïda el 1987 per un grup de mares i pares que van veure la necessitat d’unir-se per treballar en la millora de la qualitat de vida de tots aquests nens i nenes i incidir en totes les necessitats i desconeixement que envoltaven el càncer infantil.

LLEIDA

La Delegació de Lleida va obrir les seves portes al 2013 i té com a objectiu donar resposta i cobrir totes les necessitats de les famílies que tenen fills/es malalts de càncer de les terres de Lleida per tal de millorar la seva qualitat de vida.

TARRAGONA

Des de l’any 2004 i a petició d’un grup de pares i mares, AFANOC té oberta una seu a Tarragona per tal de cobrir les mancances en serveis i instal·lacions i donar resposta a les necessitats concretes dels infants i adolescents i les seves famílies en el mateix territori on viuen.

DESCARREGA LA GUIA DE MESTRES