La pandèmia empeny al voluntariat a reinventar-se fent activitats en línia amb el projecte “Sigues un AFANOKI”  que aconsegueix el premi Lluís Martí de Voluntariat.

L’AFANOC necessita de la força del voluntariat perquè és un dels principals motors de l’entitat, ja que sense ell no es podria avançar.

Una de les àrees de l’AFANOC més afectades per la situació de pandèmia ha estat la de Voluntariat.  Al voltant de 220 voluntaris i voluntàries no han pogut exercir les seves activitats presencials, ni als hospitals ni als domicilis, ni a La Casa dels Xuklis, a excepció d’una desena que ha pogut atendre els casos excepcionals. Així i tot, gràcies a l’empenta i les fortes ganes de seguir endavant, aquest impediment els ha servit d’estímul per reinventar-se realitzant voluntariat en línia i seguir oferint activitats als infants i adolescents amb càncer gràcies al projecte:

“Sigues un AFANOKI” 

Un projecte virtual que va néixer durant el confinament amb l’objectiu de trencar les barreres de l’aïllament que suposa viure un doble confinament: el que imposa la malaltia i el confinament per la Covid-19, i continuar apropant activitats lúdiques i educatives als infants i adolescents amb càncer, tant a l’hospital, com a la Casa dels Xuklis i als domicilis particulars.

L’equip de voluntariat ha sabut enfrontar-se a les limitacions de la pandèmia, implicant-se i adaptant-se als nous formats d’atenció i suport a les famílies. Des del primer moment, la seva empenta i esforç han estat clau per posar en marxa aquesta iniciativa que a través de You Tube, els mateixos voluntaris i voluntàries proposen diferents activitats perquè els infants i adolescents amb càncer puguin realitzar de manera telemàtica.

Durant els primers mesos de la pandèmia per COVID-19 aquest projecte ha servit, d’una banda per continuar oferint activitats i moments de distracció als infants i adolescents i d’altra banda, apropar-los l’equip de voluntariat que no podia estar anant a l’hospital, a La Casa dels Xuklis o els domicilis de les famílies, de forma presencial.

Gràcies a l’impuls de la delegació d’AFANOC a Tarragona, el projecte ha estat guardonat amb el Premi de Voluntariat Lluís Martí , fundador i primer president de la FCVS i una de les persones pioneres en l’impuls del voluntariat social a Catalunya. Aquest premi porta el seu nom com a reconeixement al valor de la seva lluita en defensa dels drets de les persones més vulnerables, a favor d’una societat més justa i inclusiva, i de la participació de la ciutadania en la transformació social.

A banda de la satisfacció que suposa aquest reconeixement per l’AFANOC, l’entitat rep una dotació econòmica de 4.000€, que es destinaran a continuar recolzant als infants i adolescents amb càncer i les seves famílies.