Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya

Els Xuklis acullen a dues famílies Ucraïneses

Es troben plenament integrades gràcies a la càlida rebuda per part de tothom

El passat dia 12 d’abril va arribar l’Angelina i el seu fill Tymur, un nen de disset mesos que necessita tractament oncològic pels pròxims dos anys. Venen de Kíev, la capital d’Ucraïna. Van arribar amb un grup de 16 famílies que gràcies a les associacions i fundacions de càncer infantil de tot l’estat se’ls ha pogut donar acollida.

L’Angelina és una mare jove, activa i molt desperta, el seu desig és que la guerra pugui acabar aviat i poder retrobar-se amb el seu marit, que està fent de cuiner pels soldats, i que tots dos puguin estar junts en aquest llarg procés de càncer del seu fill. L’Angelina va mostrar molt d’interès pel funcionament de la casa, que li va semblar espectacular des del moment que va entrar al seu apartament i va obrir les portes de la terrassa que dona al jardí. Tot i que ella sempre va amb el traductor del mòbil a punt, ens podem entendre gràcies a tres voluntaris traductors de rus i també gràcies a una altra mare armènia que parla el rus perfectament.

En cap moment s’ha trobat sola, però amb l’arribada el dia 21 de l’Alona i la seva filla de tres anys, l’Oleksandra, provinents d’una zona rural d’Ucraïna totalment bombardejada, és com si li hagués arribat una germana, el suport que es donen és mutu i el dia a dia se’ls fa més portable.

A través dels serveis de treball social de l’hospital, tant el nen com la nena, ja disposen d’una targeta sanitària i les mares un salconduit que, més endavant, les pugui permetre accedir a ajudes socials i sol·licitar l’atenció de refugiades.

Mentrestant, aquestes famílies reben ajudes que han sorgit de manera espontània tant de les altres famílies allotjades als Xuklis, com de negocis i botigues del barri, així la pastisseria els hi proporciona el pa de manera gratuïta;  la perruqueria els hi talla els cabells;  el supermercat els proporciona vals de compra; la farmàcia els bolquers; el banc d’aliments també hi col·labora … Tot plegat, una cadena d’ajuda que demostra empatia, solidaritat i ganes de fer fàcil un dia a dia que no ho és gens.

La tasca principal de l’AFANOC és ajudar a normalitzar el procés oncològic a l’entorn familiar, i per això és necessari atendre totes les mancances i necessitats que van sorgint, per molt dificil que sigui la situació que travessi la família.

BARCELONA

L’associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC) va ser constituïda el 1987 per un grup de mares i pares que van veure la necessitat d’unir-se per treballar en la millora de la qualitat de vida de tots aquests nens i nenes i incidir en totes les necessitats i desconeixement que envoltaven el càncer infantil.

LLEIDA

La Delegació de Lleida va obrir les seves portes al 2013 i té com a objectiu donar resposta i cobrir totes les necessitats de les famílies que tenen fills/es malalts de càncer de les terres de Lleida per tal de millorar la seva qualitat de vida.

TARRAGONA

Des de l’any 2004 i a petició d’un grup de pares i mares, AFANOC té oberta una seu a Tarragona per tal de cobrir les mancances en serveis i instal·lacions i donar resposta a les necessitats concretes dels infants i adolescents i les seves famílies en el mateix territori on viuen.

DESCARREGA LA GUIA DE MESTRES