Una iniciativa sorgida ara fa 7 anys de la relació entre l’associació de veïns del barri (AVVM) i l’AFANOC amb l’objectiu d’integrar La Casa dels Xuklis i els seus habitants a l’entorn i al dia a dia del barri, i al mateix temps, aportar recursos. Però el festival ha crescut i els objectius s’han ampliat. Ens ho expliquen els dos responsables del festival:  Narcís Serrats, membre de la junta d’AFANOC i de l’AVVM i Manel Bello, membre de l’AAVV vinculat al món musical.

Com sorgeix la iniciativa del Festival?

Narcís: ​El “Xuklis Festival” és hereu d’una idea d’en Pep Pla, president honorífic de l’AFANOC, que malauradament ens va deixar el març de l’any passat. Quan l’AFANOC va arribar a Montbau amb La Casa dels Xuklis, en Pep va proposar a l’AVVM (Associació de Veïns de Montbau) fer alguna mena d’esdeveniment per tal d’integrar l’associació al barri i per extensió a tota la família dels Xuklis: equip tècnic, voluntariat, famílies i, fins i tot, als més menuts.

I la manera de fer-ho va ser a través de la música…

Sí, a la Festa Major de Montbau van organitzar una nit de Blues: el “Xuklis Blues Festival”. ​Després de dues edicions ens vam adonar que volíem canviar d’estil i vam començar a convidar a bandes de pop rock. Va ser aleshores quan el Xuklis Festival va començar a agafar forma fins a arribar al que és ara.

En què s’ha transformat?

Manel: ​Ara és un Festival amb data propia    –perquè ja no forma part de la Festa Major– dins de l’agenda cultural de Barcelona i rodalies i està obert a tothom que vulgui passar una bona nit escoltant música de qualitat envoltat d’amics i en un entorn com és Montbau, al peu de Collserola.​

Amb quin objectiu va néixer el Festival?

​Narcís: L’objectiu inicial va ser integrar La Casa dels Xuklis i als seus habitants a l’entorn i al dia a dia del barri, i al mateix temps donar un cop de mà econòmicament des del veïnat per mitjà de l’AAVV i la seva Festa Major, però amb el temps aquests objectius han variat una mica. Pensem que la primera meta ja està assolida perquè les famílies de La Casa, l’equip tècnic i la Junta ja formen part de Montbau i són uns veïns més.

Manel: L’objectiu actual del Xukli – Festival és fer d’altaveu i fer arribar el projecte i la feina que fa l’AFANOC per mitjà d’un esdeveniment lúdic al mateix temps que recull una quantitat d’€ que poden ajudar l’associació amb el manteniment i serveis que ofereix La Casa dels Xuklis, i tot això mentre ho passem bé plegats i gaudim d’una nit de música en viu.

Per una altra banda pensem en el poder que té la música per ajudar a passar cert moments i a tirar endavant, per aquest motiu sempre ha existit aquesta voluntat d’unir els Xuklis amb la música.

Quin futur té el Xuklis Festival?​

Narcís: Esperem que tingui molt de futur i que sigui la gran Festa de la Música dels Xuklis. Aquest era un dels desitjos d’en Pep Pla i treballem per poder assolir aquesta voluntat. Pensem que ja comença a ser un esdeveniment de referència i, la veritat, estem molt contents que així sigui.

Manel: Cada edició ha crescut d’una manera o d’una altra. Des de la part estructural a la tècnica, passant per la feina de comunicació, logística etc…. M’agradaria destacar la feina altruïsta que fan el gran equip de veïns i veïnes, així com les entitats i comerços del barri que són l’autèntic motor i que cada any augmenta degut al creixement del propi festival.

Montbau territori Xukli!