Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya

El Consell de Ministres aprova in extremis la Llei del Dret a l’Oblit Oncològic

Celebrem l’aprovació in extremis de la Llei del Dret a l’Oblit Oncològic que ha fet   el Consell de Ministres, mitjançant reial decret llei, i que entrarà en vigor pròximament

L’avançament electoral anunciat pel president del Govern, Pedro Sánchez, i la dissolució de les Corts havia deixat en suspens la voluntat de tirar endavant aquesta normativa,  que tenia previst ser implementada a principis d’aquest mes.

La Llei del Dret a l’Oblit Oncològic és un pas important per avançar cap a la igualtat de drets dels pacients davant la petició de préstecs, hipoteques i assegurances de salut i vida, ja que, fins ara, tenien dificultats per accedir-hi pel fet d’haver patit la malaltia. Aquesta llei s’uneix a la normativa aprovada a principis de juny que iguala els terminis de renovació del permís de conduir de les persones que han superat un càncer amb els de la resta de la població.

llei dret a l'oblit

L’aprovació d’aquesta llei acompleix amb la recomanació del Parlament Europeu d’adoptar d’aquesta mesura abans del 2025. Així, Espanya s’equipara a altres països de la Unió Europea com França, Luxemburg, Països Baixos, Bèlgica o Portugal. Cal destacar que en el cas d’Espanya, el període en el qual comença el dret a l’oblit oncològic són als 5 anys de la remissió total de la malaltia, a diferència de la majoria dels països, el període dels quals és de 10 anys.  

Un dels dubtes que s’obre ara és saber com implementaran les empreses aquesta normativa dins del termini de 6 mesos que els dona el Govern. Ara caldrà estar atents a conèixer com s’incorpora en el text el dret a l’oblit oncològic per a les persones que han cronificat la malaltia.

BARCELONA

L’associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC) va ser constituïda el 1987 per un grup de mares i pares que van veure la necessitat d’unir-se per treballar en la millora de la qualitat de vida de tots aquests nens i nenes i incidir en totes les necessitats i desconeixement que envoltaven el càncer infantil.

LLEIDA

La Delegació de Lleida va obrir les seves portes al 2013 i té com a objectiu donar resposta i cobrir totes les necessitats de les famílies que tenen fills/es malalts de càncer de les terres de Lleida per tal de millorar la seva qualitat de vida.

TARRAGONA

Des de l’any 2004 i a petició d’un grup de pares i mares, AFANOC té oberta una seu a Tarragona per tal de cobrir les mancances en serveis i instal·lacions i donar resposta a les necessitats concretes dels infants i adolescents i les seves famílies en el mateix territori on viuen.

DESCARREGA LA GUIA DE MESTRES