Celebrem l’aprovació in extremis de la Llei del Dret a l’Oblit Oncològic que ha fet el Consell de Ministres, mitjançant reial decret llei, i que entrarà en vigor pròximament
L’avançament electoral anunciat pel president del Govern, Pedro Sánchez, i la dissolució de les Corts havia deixat en suspens la voluntat de tirar endavant aquesta normativa, que tenia previst ser implementada a principis d’aquest mes.
La Llei del Dret a l’Oblit Oncològic és un pas important per avançar cap a la igualtat de drets dels pacients davant la petició de préstecs, hipoteques i assegurances de salut i vida, ja que, fins ara, tenien dificultats per accedir-hi pel fet d’haver patit la malaltia. Aquesta llei s’uneix a la normativa aprovada a principis de juny que iguala els terminis de renovació del permís de conduir de les persones que han superat un càncer amb els de la resta de la població.
L’aprovació d’aquesta llei acompleix amb la recomanació del Parlament Europeu d’adoptar d’aquesta mesura abans del 2025. Així, Espanya s’equipara a altres països de la Unió Europea com França, Luxemburg, Països Baixos, Bèlgica o Portugal. Cal destacar que en el cas d’Espanya, el període en el qual comença el dret a l’oblit oncològic són als 5 anys de la remissió total de la malaltia, a diferència de la majoria dels països, el període dels quals és de 10 anys.
Un dels dubtes que s’obre ara és saber com implementaran les empreses aquesta normativa dins del termini de 6 mesos que els dona el Govern. Ara caldrà estar atents a conèixer com s’incorpora en el text el dret a l’oblit oncològic per a les persones que han cronificat la malaltia.