PODER ENTENDRE EL QUÈ ESTÀ PASSANT AJUDA A DONAR RESPOSTA A L’EXPERIÈNCIA
Gaudir de salut emocional i afectiva és bàsic en moments com el que actualment estem vivint degut a la COVID 19 i com el que viuen els infants i adolescents a qui atenem al llarg del seu procés de malaltia. És important possibilitar un clima i un context que afavoreixin la prevenció de possibles repercussions psicològiques que es poden esdevenir en la seva salut. Fent un paral·lelisme entre aquestes dues realitats, plantegem tota una sèrie de qüestions a tenir en compte i que hem après al llarg de la nostra experiència professional en aquest àmbit:
ADAPTAR-NOS A LA NOVA SITUACIÓ
- Donar sentit a una situació incerta i preocupant. Cal entendre que aquest tall amb el nostre dia a dia es fa per poder estar pendents de la salut, doncs en aquests moments és el que més importa.
- Poder activar els propis recursos i la capacitat de resiliència que tots i cadascun de nosaltres tenim, un cop expressada i passada l’angoixa inicial.
- Cal que els adults transmetrem confiança i optimisme. Sentir que estem en bones mans i que els metges i científics estan fent tot el que poden per a ajudar-nos.
- Tenir un calendari que ajudi a ubicar-nos en el temps pot donar sentit a l’espera i la incertesa.
- Preservar moments per estar amb un/a mateix/a (infants, adolescents i adults).
ESTRUCTURAR EL DIA A DIA AMB ELS INFANTS
- Establir una organització familiar, fent torns i estructurant el dia amb les diverses tasques i activitats.
- Organitzar un horari i mantenir les rutines bàsiques. És important veure que hi ha alguna cosa que es manté de la quotidianitat que teníem abans d’aquesta situació.
- Realitzar tasques escolars ajuda en aquesta estructura i a connectar amb la quotidianitat anterior. També ajuda l’estar en contacte (on-line) amb els nostres.
- Enfortir el vincle. Afavorir punts de trobada que se surtin de l’experiència que ens ha tocat viure, propiciant moments d’intimitat i de conversa, de tu a tu.
- Incorporar espais de joc i entreteniment (individual o en família) amb els que els nens i nenes se sentin a gust i motivats amb allò que fan.
ACOLLIR LES EMOCIONS
- Propiciar situacions en les que els nens/es puguin escollir. De cop i volta es troben davant d’una situació que els ha vingut donada i els pot generar una sensació d’indefensió i apatia.
- Donar veu als infants i adolescents, escoltant i incloent les seves propostes per acompanyar-los en el procés de mobilitzar els propis recursos.
- Pot haver canvis en hàbits bàsics com la son i la gana. Convé observar-los.
- Dedicar moments d’exclusivitat a cada un dels fill/es.
- Permetre i permetre’ns l’expressió d’emocions com ràbia, la tristesa i la por i acollir-les amb amor i respecte.
- Poder parlar del que està passant, de forma senzilla i amb el vocabulari precís, tenint en compte l’edat. No és convenient explicar-los ni més, ni menys del que a ells/elles els interessa saber. Cal ser sincers sense emprar eufemismes ni mentides.
- En els casos de nens/es que sembla que no plantegen qüestions al respecte, cal donar-los la dosis d’informació mínima però necessària perquè poc a poc puguin connectar-hi i fer-ho amb seguretat.